Путин и Орбан добили неочекиваног савезника у срцу Европе

ГС
Путин и Орбан добили неочекиваног савезника у срцу Европе

Долазак десничарских снага на власт у Аустрији и њихова сарадња с Мађарском може изазвати раскол у ЕУ по питању Украјине, пише агенција Ројтерс.

Десничарске снаге, које се сматрају фаворитима на предстојећим изборима у Аустрији, створиле су савез с мађарским лидером Виктором Орбаном, који може угрозити ионако крхки консензус у ЕУ по питању Украјине, наводи се у чланку.
Аутор подсјећа да Аустрија, придржавајући се свог неутралног статуса, не испоручује оружје Украјини и до сада одржава пословне везе с Русијом, посебно по питању испорука природног гаса, упркос притиску из Брисела.

- Обнављајуће десничарске снаге стварају аустријско-мађарски савез, који представља главобољу за ЕУ по питању Украјине, истиче се у чланку.

Избори за Национални савјет Аустрије одржаће се 29. септембра, а они ће показати како ће се даље распоређивати мјеста у националном савјету, које опције коалиција ће бити могуће, да ли ће канцелар републике Карл Нехамер остати на свом мјесту или ће га замијенити нови кандидат.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, на листи за цијелу земљу налазе се Аустријска народна партија (ÖVP) актуелног канцелара Карла Нехамера, Аустријска социјалдемократска партија (SPÖ), Аустријска партија слободе (FPÖ), НЕОС (Нова Аустрија и Либерални форум), Зелени, Пивска партија, Нико од њих, Комунистичка партија Аустрије (KPÖ), и Листа Мадлен Петровић (LMP), пише Информер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана