Путин: Глобална безбједност се срозава

Срна, Танјуг
Путин: Глобална безбједност се срозава

МОСКВА- Све више геополитичких несугласица се појављује у свијету, а глобална безбједност се срозава, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

Он је у обраћању учесницима самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Њу Делхију путем видео-везе из Москве рекао да ШОС игра све важнију улогу у одржавању стабилности на глобалној сцени.

-То је посебно важно у тренутним условима, када геополитичке несугласице постају акутније. Деградација система међународне безбједности се наставља - истакао је Путин.

Путин је најавио да ће чланице ШОС-а појачати безбједносну сарадњу.

- Шангајска организација за сарадњу (ШОС) привржена је стварању поштеног и правичног свјетског поретка, са централном улогом УН. Наша организација чврсто је привржена изградњи заиста праведног и мултиполарног свјетског поретка, заснованог на међународном праву и унверзално прихваћеним принципима међусобне сарадње суверених држава са поштовањем и уз централну координациону улогу УН - рекао је Путин у обраћању учесницима самита ШОС-а у Њу Делхију путем видео-везе из Москве.

Он је истакао да Русија подржава нацрт заједничке декларације ШОС-а која одражава консолидоване приступе међународним питањима.

Путин је додао да Русија подржава додјељивање чланства у ШОС-у Бјелорусији.

Према његовим ријечима, у току је хибридни рат против Русије.

-Сада се, заправо, води хибридни рат против нас. Противзаконите санкције користе се на нивоу без преседана - навео је Путин.
Он је додао да се од Украјине већ дуже вријеме прави анти-Русија близу руских државних граница.

- Шангајска организација за сарадњу (ШОС) треба да буде јединствена у борби против тероризма и да не оклијева да осуди државе које подржавају терор - изјавио је данас индијски премијер Нарендра Моди на самиту те организације.

Лидери ШОС одржавају данас самит путем видео-везе, чији је домаћин Индија, с циљем да прошире утицај те евроазијске политичке и безбједносне организације укључивањем Ирана и отварањем пута ка чланству Бјелорусије, преноси Ројтерс.

Кинески предсједник Си Ђинпинг и руски лидер Владимир Путин учествују на данашњем 23. самиту Савјета шефова држава ШОС.

То је први пут да је Путин учесник неког међународног догађаја послије побуне руске приватне војне компаније “Вагнер” крајем јуна.

Моди је, током уводног излагања, такође позвао лидере ШОС да раде за добробит Авганистана и да пруже хуманитарну помоћ Кабулу.

-Територија Авганистана не би требало да се користи за дестабилизацију његовог сусједства - рекао је Моди на самиту. У свом обраћању кинески предсједник је поручио да би фокус организације требало да буде на прагматичној сарадњи и убрзању економског опоравка. Он је нагласио узајамну потребу поштовања кључних интереса и забринутости чланица, као и потребу независног формулисања спољнополитичких циљева.

Основана 2001. године од стране Кине и Русије, ШОС је политичка и безбједносна организација која настоји да буде противтежа утицају Запада у Евроазији. Очекује се да ће Иран бити примљен у чланство на данашњем самиту, а Бјелорусија треба да потпише обавезујући меморандум који ће касније довести до њеног чланства, наводи Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана