Путин: Европа ће прије или касније да поврати свој суверенитет

ГС
Путин: Европа ће прије или касније да поврати свој суверенитет

МОСКВА - Европске земље прије или касније повратиће свој суверенитет, али то може потрајати, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин.

Он је с тим у вези истакао да су, примјера ради, америчке трупе у Њемачкој још окупационе снаге у правном смислу и у пракси, пренио је ТАСС.

Као супротан случај навео је совјетске трупе које су биле стациониране у Аустрији, али су је добровољно напустиле.

- Русија је, као правни насљедник Совјетског Савеза, гарант устава Републике Аустрије и њене неутралности, чега су многи обични људи у Аустрији свjесни и на томе захвални Русији - казао је он и нагласио да је што се тиче других европских земаља ситуација компликована.

Рекао је да је Совјетски Савез формализовао правно обавезујуће услове да оконча своју окупацију дијела Њемачке, а САД нису.

- У формално правном смислу, постоје америчке окупационе снаге које се налазе на територији Њемачке и има их много - истакао је Путин.

Додао је да сами њемачки политичари кажу да та држава послије Другог свјетског рата никада није била, у пуном смислу те ријечи, суверена земља.

- То не говорим ја, то су рекли истакнути политичари који нису проруски оријентисани, него политичари оријентисани ка Њемачкој - поручио је руски предсједник.

Путин је рекао и да је и прича студенткиње Дарије Семјонове “примјер Европе којој недостаје независност”.

Она је испричала руском предсједнику да је била приморана да прекине школовање у Бечу убрзо након што је Русија покренула војну операцију, јер је државни универзитет на коме је студирала захтијевао од ње да потпише документе који подржавају Украјину и означавају Русију као државног спонзора тероризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана