Путин дочекао Кима на руском космодрому Восточни

Танјуг
Путин дочекао Кима на руском космодрому Восточни

МОСКВА -Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг-Ун стигао је јутрос возом на жељезничку станицу космодрома Восточни, у руској Амурској области, гдје га је дочекао руски предсједник Владимир Путин с којим је, на почетку сусрета, прегледао лансирни комплекс космичког ракетног система Сојуз-2.

Церемонија дочека одржана је на главном улазу у зграду техничког комплекса.

До Кимовог вагона довезен је мостић са црвеним тепихом, а са обје стране  стајала је почасна гарда Источног војног округа са заставама двије земље, пренијеле су РИА Новости.

Ким је прошао поред почасне гарде и ушао у личну лимузину, након чега се сјевернокорејска делегација упутила на састанак са руским колегама.

Ким борави у посјети Русији на позив Путина, с којим данас има билатерални састанак.

Владимир Путин је изјавио да ће Москва помоћи Сјеверној Кореји у изградњи свемирских сателита, и да су због тога Ким Џонг Ун и он данас на космодрому Восточни.

-Зато смо дошли овдје. Лидер Демократске Народне Републике Кореје показује велико интересовање за ракетну технологију, они покушавају да развију свемирски програм - рекао је Путин новинарима, напомињући да ће делегацији ДНРК бити показани нови објекти, преноси агенција РИА Новости.

Путин је најавио и да ће на састанку разговарати о војно-техничкој сарадњи.

- Разговараћемо без журбе о свим темама. Има времена - рекао је новинарима Путин.

Он је такође напоменуо да је руски министар одбране Сергеј Шојгу недавно посјетио Сјеверну Кореју и да је тамо био добро примљен.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да ће Ким и Путин разговарати о билатералној сарадњи, укључујући трговинско-економске везе и културну размјену, као и о ситуацији у региону и свијету.

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг-Ун вјерује да његова садашња посета Русији, прва у четири године, показује важност стратешких односа између Русије и Сјеверне Кореје, јавила је сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.

Ким је у уторак стигао у станицу Хасан у руском Далекоисточном Приморју гдје су га дочекали руски званичници, укључујући и руског министра природних ресурса Александра Козлова.

Ким је истакао да је његова посјета „јасно показала озбиљан став владајуће  странке и владе Сjеверне Кореје“.

Према КЦНА, циљ посjете jсевернокорејског лидера Русији је да се унапрijеде пријатељски односи двijе земље.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана