Путин ће бити позван на самит Г20

Срна
Путин ће бити позван на самит Г20

БРАЗИЛИЈА - Предсједник Русије Владимир Путин биће позван на самит Г20, који ће бити одржан у Бразилу 2024. године, изјавио је бразилски предсједник Луиз Ињасио Лула да Силва.

"Било да Путин дође или не, он ће бити позван. Против њега се води (судски) поступак, он мора да процијени посљедице", рекао је Лула листу "Корејо Бразилије".

Он је подсјетио да Русија, као и САД, не признаје надлежност Међународног кривичног суда (МКС), али пошто је Бразил члан МКС-а, сноси одговорност.

Лула је у септембру изјавио на маргинама самита Г20 у Њу Делхију да Путин неће бити ухапшен по налогу МКС-а ако буде присуствовао састанку лидера Г20 у Рио де Жанеиру сљедеће године. Међутим, касније је рекао да је коначна одлука на бразилском правосуђу.

МКС, чије је сједиште у Хагу, издао је у марту налог за хапшење Путина, оптужујући га за ратни злочин присилног депортовања дјеце из борбених зона у Украјини.

Русија тврди да су животи дјеце били угрожени, док је портпарол предсједника Дмитриј Песков саопштио да Москва не признаје надлежност овог суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана