Путин: Авион оборен америчком или француском ракетом

Г.С.
Foto: Известија

САНКТ ПЕТЕРБУРГ - Руски транспортни авион "Ил-76" оборен је вјероватно америчком или франуцксом ракетом, а резултати истраге биће објављени да би украјински народ знао шта се заиста догодило, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Авион "Ил-76" са 65 украјинских ратних заробљеника који су транспортовани на размјену срушио се у сриједу у западном руском региону Белгороду. 

Сви ратни заробљеници су погинули, заједно са шест чланова посаде и три особе у пратњи. Руско Министарство одбране оптужило је украјинске снаге за обарање авиона.

"Тамо постоје црне кутије, све ће бити сакупљено и представљено. Замолићу Истражну комисију да објави све околности овог злочина. Тако да и људи у Украјини могу да знају шта се заиста догодило", рекао је Путин.

Он је додао да је очигледна чињеница да је ракета која је оборила авион лансирана са територије под контролом Кијева.

Путин је нагласио да је украјинска војна обавјештајна агенција ГУР знала да су украјински ратни заробљеници били у обореном авиону "Ил-76".

"Оружје заплијењено на мјесту пада указује да се ради о ракети противваздушне одбране. То значи да су или слабо обучени или нису у стању да правилно управљају таквим системима. Највјероватније је ријеч о америчким системима жпатриотж или европским системима противваздушне одбране - највјероватније француским. Одговор ће се знати за неколико дана", рекао је


Преко 600.000 људи из Русије налази се у борбеним зонама

Предсједник Русије Владимир Путин данас је рекао да се преко 600.000 руских војника налази у борбеним зонама са Украјином.

Путин је у разговору са студентима коју учествују у рату истакао да зона борбених дејстава захтјева несметану пажњу и добро управљање јер је дуга 2.000 километара, преноси ТАСС.

"Вјероватно има питања која захтијевају додатну пажњу и рјешења. Увијек треба нешто дотјерати, јер и зона борбених дејстава је велика, скоро 2.000 километара, и преко 600.000 војника је укључено. То је огроман механизам", закључио је Путин.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана