Пушилин: Руска војска ће одговорити ако украјинске снаге наруше прекид ватре

ГС/Агенције
Рат у Украјини ушао је у 316. дан
Foto: ЦДНВидео.ру | Рат у Украјини ушао је у 316. дан

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 316. дан. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у четири украјинске области. Већина руских војника рањених у гранатирању Макијевке послата је на лијечење у друге регионе Русије.

Пушилин: Руска војска ће одговорити ако украјинске снаге наруше прекид ватре

Руска војска ће одговорити, ако украјинске снаге наруше режим прекида ватре који ће ступити на снагу у подне 6. јануара и трајати до поноћи 7. јануара, саопштио је лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

„Одлука се односи на прекид ватре или офанзивне акције са наше стране. Али то не значи да нећемо одговорити на провокације непријатеља! Или да ћемо дати неку шансу непријатељу у овим празничним сатима да побољша своје позиције на линији раздвајања", написао је Пушилин на свом телеграм каналу, пренио је Спутњик.



Зеленски: Желе прекид ватре због напредовања украјинске војске

Украјински предсједник Владимир Зеленски рекао је вечерас да Русија жели прекид ватре да би зауставила напредовање украјинске војске у региону Донбас и да би допремила још људства и опреме.

Зеленски је у вечерњем обраћању рекао да Русија жели да "искористи Божић као заклон за допремање опреме, муниције и мобилисаних трупа" ближе украјинским положајима.

"Шта ће им то донијети? Само још једно повећање укупних губитака", рекао је украјински лидер.

Он је напоменуо да ће се рат завршити када руски војници оду или када их потисне украјинска армија.



УН поздравиле приједлог о примирју

УН поздрављају приједлог руског предсједника Владимира Путина о прекиду ватре на 36 сати у Украјини, рекао је портпарол свјетске организације Стефан Дижарик.

"Божић представља свети период за Русе и Украјинце. Генерални секретар увијек поздравља могућност да тај свети период буде поштован уз прекид свих непријатељстава, знајући да ово неће замијенити праведан мир у складу са Повељом УН и међународним правом", рекао је Дижарик, преноси "Спутњик".

Путин је раније наредио да руске снаге обуставе ватру дуж читаве линије фронта у Украјини током Бадњег дана и Божића.



Бербок: Са савезницима ћемо одлучити о слању тенкова Украјини

Њемачка ради са савезницима да види шта још може да учини да подржи Украјину у рату против Русије, изјавила је данас њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок током посјете Лондону.

"Након што су Француска и САД донијеле одлуке о слању тенкова Украјини, ми у Њемачкој такође разматрамо шта бисмо још могли да учинимо", рекла је Бербок, а пренио Ројтерс.

На питање о слању савремених војних возила Украјини, након што је Француска најавила да ће то учинити ове недјеље, Бербок је казала да Њемачка доносити одлуке заједнички са партнерима, не прецизирајући какво би ново оружје Берлин могао да пошаље.


Кијев: Задржите "лицемјерје" за себе

Саветник шефа канцеларије украјинског председника Михаило Подољак одбацио је у приједлог Владимира Путина о прекиду ватре на 36 сати током Божића, оцијенивши га као лицемјерје. Рекао је да ће "привремено примирје" бити могуће само када Русија напусти окупирану територију.

"Руска Федерација мора да напусти окупиране територије. Тек тада ће имати 'привремено примирје'. Задржите лицемјерје за себе", написао је Михаило Подољак на Твитеру.


Путин наредио прекид ватре за Божић

Руски предсjедник Владимир Путин наложио је министру одбране Сергеју Шојгуу да прогласи прекид ватре дуж цијеле линије фронта у Украјини од 6. јануара у подне по московском времену до поноћи 7. јануара, преноси лист Известија.

Москва је позвала Кијев да такође прогласи прекид ватре и пружи вјерницима могућност да присуствују богослужењима на Божић.

Патријарх московски Кирил, поглавар Руске православне цркве, позвао је раније данас обје стране у рату у Украјини да поштују божићно примирје, корак који Кијев оценио као "циничну замку".

"Узимајући у обзир апел Његове светости патријарха Кирила, поручујем министру одбране Руске Федерације да уведе режим прекида ватре дуж целе линије фронта у Украјини од подне 6. јануара до поноћи 7. јануара 2023", навео је Путин у наредби.



Кијев одбија мировни споразум у којем Русија задржава украјинске територије

Савјетник украјинског предсједника Володимира Зеленског Михаил Подољак саопштио је данас да Кијев одбија било какав мировни споразум са Москвом који би Русији омогућио да задржи украјинску територију коју су заузеле руске снаге.
  '
'Руска федерација (односно - Путин) под речју 'разговор' нуди Украјини и свијету да признају 'њено право на заузимање страних територија' и 'рјешавање одсуства правних посљедица за масовна убиства на страној територији'. То је потпуно неприхватљиво'', написао је он на Твитеру.
  
Раније данас руски предсједник Владимир Путин рекао је турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану да је Москва спремна за разговоре о Украјини, али да ће Кијев морати да прихвати губитак територија на које Русија полаже право.
  
"Владимир Путин је поново потврдио отвореност Русије за озбиљан дијалог, под условом да власти у Кијеву испуне добро познате и више пута изречене захтјеве и узму у обзир нове реалности које се тичу територија", саопштио је Кремљ, а пренио Ројтерс.
  
Британска агенција подсјећа да је Турска дјеловала као посредник заједно са Уједињеним нацијама у склапању споразума између Русије и Украјине, којим се омогућио извоз житарица из украјинских лука.

Тимошенко: У руском гранатирању погинула три члана породице

Три особе, међу којима је 12-годишње дијете погинули су када је руска граната погодила стамбену зграду на југу Украјине, саопштио је данас замјеник шефа кабинета украјинског председника Кирило Тимошенко.    

Тимошенко је рекао да је зграда у граду Бериславу у Херсонској области погођена док су се брачни пар и дијете спремали за прославу православног Божића, пренио је Ројтерс.    

"Људи су се спремали да заједно прославе Божић, али их је циничан напад Руса убио у сопственој кући", написао је Тимошенко на Телеграму.    

Он је гранатирање описао као "подли напад који је изведен убрзо након што је патријарх московски Кирил, поглавар Руске православне цркве, позвао на божићно примирје".

Хабек: Њемачка ће прилагодити испоруке оружја Украјини потребама на бојном пољу

Њемачки вицеканцелар Роберт Хабек изјавио је данас да ће та земља увијек прилагођавати испоруке оружја Украјини у складу са потребама на бојном пољу.

"Нећемо стати са испорукама оружја Украјини. Увек ћемо прилагођавати наше испоруке које су у складу са потребама бојног поља", рекао је Хабек на норвешкој пословној конференцији, пренио је Ројтерс.

Један званичник Јелисејске палате изјавио је јуче да је француски предсједник Емануел Макрон потврдио украјинском колеги Володимиру Зеленском да ће Француска послати Украјини лака борбена оклопна возила АМКС-10 РЦ као помоћ у рату против Русије.

 

ДНР: Рањени руски војници из Макијевке пребачени на лијечење у Русију

Већина руских војника рањених у гранатирању Макијевке послата је на лијечење у друге регионе Русије, саопштио је данас вршилац дужности шефа самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин. 

„Заједно са замјеником министра одбране Русије Виктором Горемикином и губернатором Самарске области Дмитријем Азаровим у болницама у Ростовској области и Доњецкој Народној Републици посјетио сам војнике који су рањени у Макијевки у нападу америчким ракетама ХИМАРС. Скоро сви су већ пребачени у друге регионе Русије", написао је Пушилин на свом Телеграму, преноси Спутњик. 

Пушилин је додао да су, према ријечима љекара, рањеници у најкраћем могућем року превезени у болнице, захваљујући чему су успјели да им на време пруже хитну медицинску помоћ.
 

Француски суд разматра захтjев Украјине за екстрадицију милијардера Жевага

Милијардер и бизнисмен Костјантин Жеваго из Украјине, појавио се данас пред апелационим судом на југоистоку Француске на саслушању о украјинском захтjеву за његово изручење.

Суд у Шамберију је на почетку рочишта саслушао молбу његових адвоката да се поступак одржи иза затворених врата, што су судије одбиле, пренио је Ројтерс.

Украјински државни истражни биро ДБР саопштио је да је милијардер тражен због сумње за проневјеру и прање новца у вези са нестанком 113 милиона долара из украјинске банке "Finance & Credit", која је банкротирала.

Жеваго је негирао било какву кривицу.

Ердоган предложио Путину једнострани прекид ватре у циљу мировних напора

Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган рекао је руском колеги Владимиру Путину у телефонском разговору да мировни напори у рату Русије и Украјине треба да буду подржани једностраним прекидом ватре и “визијом за праведно рjешење”, саопштило је данас турско предсjедништво, преноси Ројтерс.

У саопштењу се наводи да су два лидера разговарала о енергетици и црноморском житном коридору. Ердоган је још рекао Путину да је потребно предузети конкретне кораке за уклањање курдских милитаната из пограничног региона Сирије.

Руски патријарх позвао на божићно примирје у Украјини и Донбасу

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил позвао је на божићни прекид ватре у Украјини и Донбасу, од поноћи 6. јануара до 7. јануара у 12 сати по московском времену, преноси Тасс.

Он је рекао да је то потребно како би православни вјерници могли да присуствују црквеним службама за Бадњи дан и Божић, објављено је на сајту Руске православне цркве.

-Ја, патријарх московски и цијеле Русије позивам све стране које учествују у сукобу да успоставе божићни прекид ватре од поноћи 6. јануара до 12сати 7. јануара, како би православни вјерници могли да присуствују црквеним службама за Бадњи дан и Божић -рекао је руски патријарх.

 

ДНР:Рањени руски војници из Макијевке пребачени на лијечење у Русију

Већина руских војника рањених у гранатирању Макијевке послата је на лијечење у друге регионе Русије, саопштио је данас вршилац дужности шефа самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

-Заједно са замјеником министра одбране Русије Виктором Горемикином и губернатором Самарске области Дмитријем Азаровим у болницама у Ростовској области и Доњецкој Народној Републици посјетио сам војнике који су рањени у Макијевки у нападу америчким ракетама ХИМАРС. Скоро сви су већ пребачени у друге регионе Русије -  написао је Пушилин на свом Телеграму, преноси Спутњик.

Пушилин је додао да су, према ријечима љекара, рањеници у најкраћем могућем року превезени у болнице, захваљујући чему су успјели да им на време пруже хитну медицинску помоћ.

У саопштењу Министарства одбране Русије раније је наведено да је у украјинском нападу из вишецјевног ракетног система ХИМАРС погинуло 89 руских војника.

Претходно су украјинске власти саопштиле да је убијено око 400 руских војника у ракетном нападу на регион Доњецка, као и да је ракетни пројектил погодио зграду у граду Макијевка, где су биле стациониране руске снаге.

Пушилин посјетио руске војнике рањене у украјинском нападу на Макејевку

Већина руских војника рањених у украјинском гранатирању Макејевке америчким ракетама “химарс” послата је на лијечење у друге регионе Русије, саопштио је вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

Он је на свом “Телеграму” објавио да је посјетио војнике заједно са замеником министра одбране Русије Виктором Горемикином и губернатором Самарске области Дмитријем Азаровим у болницама у Ростовској области и ДНР-у.

Пушилин је додао да су, према ријечима љекара, рањеници у најкраћем могућем року превезени у болнице, захваљујући чему су успјели да им на вријеме пруже хитну медицинску помоћ, преноси “Спутњик”.

Министарство одбране Русије раније је саопштило да је у украјинском нападу на Макејевку у ДНР-прије два дана погинуло 89 руских војника.

Бајден: Разматрамо слање борбених возила “Бредли” у Украјину

Предсjедник САД Џозеф Бајден изјавио је да Америка разматра да пошаље борбена возила “Бредли” у Украјину, како би помогла Украјинцима у борби против руске инвазије.

На питање да ли је та опција на столу, Бајден је у среду новинарима током посете Кентакију одговорио потврдно, пренео је Ројтерс.

Зеленски: Не видим разлог да западне земље не испоручују тенкове

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да не види разлоге да западни партнери не испоручују Украјини тенкове.

-Добићемо још оклопних возила, укључујући лаке тенкове француске производње. То шаље јасан сигнал свим нашим партнерима: нема рационалног разлога зашто западни тенкови још нису испоручени Украјини - рекао је Зеленски, преноси ТАСС.

Послије јучерашњег телефонског разговора са француским предсједником Емануелом Макроном, Зеленски је потврдио да ће Кијев добити француске лаке тенкове.

Упозорење за ваздушне нападе у четири украјинска региона

Упозорење за ваздушне нападе издато је јутрос у четири украјинска региона, саопштили су званичници, преноси ТАСС.

Сирене за ваздушни напад огласиле су се у областима Кировоград, Дњепропетровск, Черкаси и Полтава.

Упозорења о ваздушним нападима су била на снази широм Украјине и у сриједу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана