Пуџдемон се враћа у Шпанију

Tanjug
Foto: Yahoo

БАРСЕЛОНА - Странка бившег каталонског предсједника Карлеса Пуџдемона данас је позвала присталице да се сутра окупе испред парламента у Барселони како би подржали сепаратистичког лидера који се послије седам година враћа у Шпанију.

"Сутра ћемо дочекати Пуџдемона који се враћа из егзила'', поручила је партија на друштвеним мрежама.
    
Чланови Јунтса тврде да је њихова намјера да испрате Пуџдемона до врата парламента, како би он остварио своја политичка права говором у парламенту као вођа те странке, преноси Ефе.
    
Пуџдемон је најавио повратак у Шпанију из егзила, упркос томе што му пријети вјероватно хапшење у атмосфери повишених политичких тензија. 
    
Он је рекао да би присуство посланика пленарној сјединици требало да буде ''небитно'', али да се и даље ''суочава са дуготрајним прогоном јер је дозволио Каталонцима да гласају на референдуму'' за независност те шпанске покрајине 2017. године.
    
Како се наводи, и поред усвојеног контроверзног закона о амнестији којим су опроштене илегалне акције око 300 званичника и активиста каталонских сепаратиста у периоду од 2011. до 2023. године, проневјера коју су починили Пуџдемон и чланови његове владе 2017. године није обухваћена том амнестијом.
    
Због тога је у Шпанији на снази налог за хапшење Пуџдемона који је лидер у егзилу десничарске сепаратистичке странке Заједно за Каталонију.
    
Ако одлучи да пређе границу из француског региона Валеспир, гдје тренутно борави, највероватније ће бити ухапшен.
    
Пошто партија Иле не дијели у потпуности сепаратистичку идеологију, он и шпански премијер Педро Санчез били су принуђени да направе великодушне уступке партији са којом идеолошки могу најближе да сарађују – левичарском сепаратистичком партијом Републиканска левица Каталоније (ЕРЦ).
    
Као и када је Санчез обећао Пуџдемону и странци ЕРЦ закон о амнестији у замјену за подршку, сада је Ила пристао на оно што Мадрид назива специјалним моделом финансирања за Каталонију, пише Еурактив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана