Пуђдемон: Нисам био у Каталонији да бих био ухапшен, већ да остварим право на отпор

Tанјуг
Пуђдемон: Нисам био у Каталонији да бих био ухапшен, већ да остварим право на отпор

БРИСЕЛ - Бивши предсједник Каталоније Карлес Пуђдемон изјавио је да се 8. августа, када се појавио на митингу у Барселони, није вратио у Каталонију да би био ухапшен, већ да би остварио право на отпор против опресије.

Он је у ауторском тексту за портал Политико навео да је сваки пут када судија одбија да примјени демократски закон, то облик опресије који ниједан демократа не би требало да толерише.
    
„Преузео сам веома велики лични ризик да бих скренуо пажњу на системски проблем шпанског правосуђа и осудио политичку опресију суда који би требало да буде непристрасан приликом доношења одлука. Дакле, како бих остао слободан, морао сам да активирам алтернативни план који сам припремио, а то је да говорим на догађају, избјегнем незаконито хапшење и напустим Шпанију“, написао је Пуђдемон.
    
Како наводи, то није било лако јер је полиција направила хаос широм Каталоније покушавајући да га ухвати због наводног злочина, организовања референдума.
    
„Ја нисам ни терориста нити трговац оружјем, нисам ни убица нити силоватељ. Последњи пут када је таква масивна операција организована у Каталонији било је прије тачно седам година, током мог предсједништва и тада је то било због страшних џихадистичких напада у Барселони и Камбрилсу“, навео је Пуђдемон у ауторском тексту.
    
Додао је да није било потребе да се крије у пртљажнику аутомобила, већ да је сједио на задњем сједишту приватног возила и био превезен преко границе између јужне Каталоније и сјеверне Каталоније, која је административно француска територија.
    
„Надам да ће једног дана правда поново доћи у шпанске судове и да ће судије поштовати закон који је усвојио парламент како бих могао да се трајно вратим кући“, написао је Пуђдемон.
    
Он се 8. августа појавио на митингу у Барселони након седам година самонаметнутог егзила, а затим је истог дана побјегао пре него што је полиција успела да га ухапси.
    
На митингу је поручио да има за циљ да оживи сепаратистички покрет у Каталонији који се завршио након неуспјешног референдума 2017. године који је званични Мадрид прогласио незаконитим.
    
Шпанија је раније ове године усвојила закон о амнестији који не важи и за Пуђдемона и неколико његових сарадника који су оптужени за корупцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана