Пуђдемон: Исполитизоване шпанске судије наредиле моје хапшење у Барселони

Tанјуг
Foto: Taнјуг

БРИСЕЛ - Каталонски сепаратистички лидер Карлес Пуђдемон изјавио је да се појавио пред својим присталицама у Барселони 8. августа јер је желио да присуствује инаугурацији новог лидера Каталоније Салвадора Иле, али да су, како је навео, „исполитизоване“ шпанске судије наредиле каталонској полицији да искористи ту прилику да га ухапси.

Пуђдемон је рекао да је одлучио да се врати у Шпанију из егзила, иако је ризик од хапшења био изузетно висок и да је најавио када ће се и гдје појавити пред хиљадама људи, преноси Политико.

Он је истакао да је успио да уђе у Каталонију 6. августа и да је 8. августа говорио пред гомилом људи неколико метара од сједишта Високог суда Каталоније и самог парламента у Барселони.

Пуђдемон тврди да шпански правосудни органи немају законска овлашћења да га прогоне, јер тиме крше међународне норме, као и законе које је усвојио шпански парламент.
       
„Нисам се вратио у Каталонију да бих био ухапшен. Вратио сам се да остварим право на отпор угњетавању“, навео је Пуђдемон.

Он је рекао да је преузео веома велики лични ризик да скрене пажњу на системски проблем шпанског правосуђа и да је због тога говорио пред присталицама, а да је затим избјегао, како каже, незаконито хапшење и напустио Шпанију.
       
Пуђдемон је демантовао наводе медија да је морао да се крије у пртљажнику да би избјегао хапшење, наводећи да је сјео у задњи дио приватног возила и да је превезен у Француску.

Он је изразио наду да ће се, како је рекао, „правда једнога дана вратити у шпанске судове“ и да ће судије поштовати закон који је усвојио шпански парламент о амнестији каталонских сепаратиста који су 2017. године организовали референдум о независности региона Каталоније од Шпаније, тако да би могао да се трајно врати кући.

Пуђдемон је рекао да га је Врховни суд Шпаније оптужио за проневјеру, тврдећи да су добровољни прилози за финансирање референдума искоришћени за лично богаћење.

Пуђдемон је на митингу 8. августа поручио да је његов циљ да оживи сепаратистички покрет у Каталонији који се угасио након неуспјешног референдума 2017. године, који је Мадрид прогласио незаконитим.

Шпанске специјалне јединице Мосос покренуле су потрагу за Пуђдемоном који је после обраћања на митингу нестао у непознатом правцу.

Он је дан касније објавио да се вратио у Белгију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана