Први случај мајмунских богиња у Европи, стручњаци упозоравају: Могло би се брзо проширити

ГС
Први случај мајмунских богиња у Европи, стручњаци упозоравају: Могло би се брзо проширити

ШТОКХОЛМ - Глобални здравствени званичници синоћ су потврдили инфекцију новим сојем вируса мпокс (мајмунске богиње) у Шведској, повезујући је са растућим бројем случајева у Африци.

Ово је први знак ширења вируса изван афричког континента, дан након што је Свјетска здравствена организација (СЗО) прогласила ову болест глобалном јавноздравственом пријетњом.

Шведске здравствене власти су на конференцији за медије саопштиле да је особа заражена током боравка у Африци сојем Clade 1b, који је повезан са тренутним избијањем заразе. Заражена особа је подвргнута одговарајућем третману.

-Појава случаја на европском континенту могла би да подстакне брзо међународно ширење мпокса  изјавио је Лоренс Гостин, стручњак за јавно здравство и професор на Универзитету Џорџтаун у Вашингтону.

Др Брајан Фергусон са Универзитета Кембриџ изразио је забринутост због појаве случаја код шведског путника, али је нагласио да то није изненађујуће с обзиром на озбиљност и ширење епидемије у Африци.

-Вјероватно ће се појавити више случајева овдје и у другим дијеловима свијета, јер тренутно не постоје механизми који би спријечили увоз случајева мпокса - додао је Фергусон.

СЗО је у сриједу прогласила избијање заразе у Африци јавноздравственом пријетњом од међународног значаја након што су се случајеви у Демократској Републици Конго проширили на сусједне земље. То је највиши ниво упозорења СЗО-а.

Од почетка избијања у јануару 2023. године, у Конгу је забиљежено 27.000 случајева и више од 1.100 смртних случајева, углавном међу дјецом, преноси Кликс.

Глобална вакцинална група Гави изјавила је за Ројтерс да има до 500 милиона долара за набавку вакцина за земље погођене ескалацијом мпокса у Африци.

Званичници из САД и Канаде саопштили су да до сада нису идентификовали ниједан случај.

-Ово је први случај Clade 1 мпокса пријављен изван афричког континента - изјавио је Давид Даигле, портпарол ЦДЦ-а, напомињући да агенција пажљиво прати избијање.

ЦДЦ је недавно издао ажурирање мреже за здравствена упозорења и ажурирано обавјештење о здравственом путовању како би информисао америчке љекаре, путнике и јавноздравствене партнере о ширењу Clade 1 мпокса у земље које историјски нису пријављивале случајеве ове болести.

Clade 1b сој вируса који стоји иза тренутног избијања, нова је варијанта Clade 1 која је ендемична у Конгу. Clade 1b се, чини се, лакше шири путем рутинског блиског контакта, укључујући сексуални контакт.

Према америчким здравственим званичницима, Clade 1b обично изазива већи број тешких инфекција и има вишу стопу смртности у односу на Clade 2.

У 2022. години, СЗО је прогласила јавноздравствену пријетњу због избијања мпокса узрокованог Clade 2, која је довела до више од 95.000 случајева у 115 неендемских земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана