Први пут коришћењем азотног гаса погубљен осуђеник

Танјуг
Први пут коришћењем азотног гаса погубљен осуђеник

ВАШИНГТОН  - У америчкој савезној држави Алабами први пут је коришћењем азотног гаса погубљен осуђеник, што је та држава у САД назвала "досад најбезболнијом и најхуманијом методом погубљења",  док противници тврде да је метода сурова и експериментална.

Кенет Јуџин Смит (58), осуђен за убиство, усмрћен је у четвртак увече, изјавио је гувернер Алабаме Кеј Ајви, преноси Ројтерс.

Он је проглашен мртвим у 20.25 по локалном времену, у затвору у Алабами.

Смиту је стављена маска на лице и удахнуо је чист азотни гас кроз њу, што је изазвало недостатак кисеоника.

Смит је осуђен на смртну казну због убиства из 1988. године, а власти Алабаме већ су покушале да изврше казну у новембру 2022. године тако што је он везан за колица и покушали су да му убризгају смртоносну мјешавину хемикалија.

Међутим, пошто они који је требало да изврше казну нису успјели да Смиту пронађу вену, одустали су од покушаја у поноћ, када је истекао налог савезне државе за извршење смртне казне.

До сада најчешће коришћена метода извршења смртне казне у САД јесте смртоносна инјекција, која је уведена 1982. године.

Погубљење азотним гасом никада раније није коришћено за извршење смртне казне у САД.

Погубљење Смита је, подсјећа Глас Америке, услиједило након правне борбе у којој су Смитови адвокати тврдили да га држава користи као "покусног кунића" за експериментални метод погубљења који би могао да прекрши уставну забрану окрутних и необичних казни.

Савезни судови одбили су Смитов покушај да спријечи погубљење азотним гасом, а најновију пресуду донио је у четвртак увече Врховни суд САД.                       

Судија Соња Сотомајор, која је заједно са још двије либералне колегинице изразила супротно мишљење, написала је: „Пошто није успјела да убије Смита из првог покушаја, Алабама га је одабрала за своје „заморче“ да тестира метод погубљења који никада раније није покушан. Свијет гледа.”

-Нема много истраживања о умирању усљед азотне хипоксије. Када нека држава жели да употријеби нови метод погубљења, у интересу је јавности да јој приложи доказе о томе да тај метод умањује бол и патњу осуђеника - наводе Смитови адвокати.

Смит је један од двојице мушкараца који су осуђени за убиство Елизабет Сенет 1988. године.

Он и још један мушкарац били су плаћени по 1.000 долара како би убили Сенет, а убиство је наручио њен муж, иначе пастор, који је био у великим дуговима и било му је потребно животно осигурање супруге.

Портпарол затвора изјавио је да се Смит у посљедњим сатима живота састао са члановима породице и својим духовним савјетником.

-За посљедњи оброк изабрао је бифтек, гриловани кромпир, тост и јаја у сосу од бифтека.„Био је престрављен због мучења које би могло да услиједи. Али, и он је у миру. Једна од ствари које ми је рекао је да коначно одлази - рекао је Џеф Худ, Смитов духовни савјетник.

Протокол погубљења захтијевао је да Смит буде везан за колица у комори за погубљење - иста она у којој је био везан неколико сати током покушаја давања смртоносне инјекције - и да му на лице буде стављен „респиратор са ваздухом“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана