Први претрес у истрази за опозив Бајдена, у фокусу бизнис његовог сина

Танјуг
Први претрес у истрази за опозив Бајдена, у фокусу бизнис његовог сина

ВАШИНГТОН - Представнички дом америчког Конгреса предвођен републиканцима одржао је данас прво саслушање у истрази за опозив демократског председника Џозефа Бајдена, мање од три дана прије него што ће се влада дјелимично затворити уколико не буде постигнут договор двије странке о буџету.

Републиканци, који воде истрагу о опозиву Бајдена, изнијели су детаље страних исплата члановима његове породице, али нису изнијели доказе да је амерички предсједник имао личну корист од тога, пренио је Глас Америке.

На почетку претреса, републиканци су тврдили да је Бајден лагао о пословима чланова породице у иностранству и да није предузео кораке да их огради од својих службених дужности док је био потпредсједник између 2009. и 2017.

- Американци захтијевају одговорност за културу корупције - поручио је предсједавајући Одбора за надзор владе Џејмс Комер.

Демократе и неколико независних свједока саопштили су да нема доказа да је Бајден примао новац из иностранства док је био потпредсједник.

Свједоци на претресу, професор Универзитета Џорџ Вашингтон Џонатан Тарли и форензички рачуновођа Брус Дубински, рекли су да одбор има довољно доказа да покрене истрагу за опозив, али не и да оправда подизање оптужнице.

Још један професор права, Мајкл Герхарт за Универзитета Сјеверне Каролине, рекао је да није чуо кредибилне доказе да се оправда истрага и упозорио одбор да га мотивише политика.

Четврти свједок, бивша званичница Секретаријата за правосуђе Ајлин О'Конор рекла је да је секретаријат био сувише благ током вођења истраге о Хантеру Бајдену, сину америчког предсједника, против којег је подигнута оптужница за посједовање оружја.

Републиканци наводе да су Бајден и његова породица лично профитирали од политике коју је водио као потпредсједник током администрације бившег предсједника Барака Обаме између 2009. и 2017.

У одвојеној тачки, они такође наводе да се Секретаријат за правосуђе мешао у пореску истрагу Хантера Бајдена.

Бела кућа саопштила је да је истрага неутемељена и вођена политиком уочи предсједничких избора 2024, када ће се Бајден вероватно још једном суочити са републиканцем Доналдом Трампом, коме предстоје четири суђења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана