Први говор новог предсједника Тајвана, поткачио Кину

GS
Foto: TheTelegraph

Побједник предсједничких избора и уједно нови лидер Тајвана Лај Чинг-те одржао је први говор након што се сазнало да је освојио прво мјесто на данашњим изборима.

Прије првог говора, Лају је требало 20 минута да се пробије до говорнице кроз гомилу људи који су чекали његово обраћање.

Лаи је у свом првом обраћању нагласио да је ово и побједа демократије.

"Желим да се захвалим народу Тајвана што су написали ново поглавље у нашој демократији. Показали смо свијету колико цијенимо нашу демократију. Ово је резултат наше непоколебљиве посвећености", рекао је Лај.

Осврнуо се и на спољне факторе који су покушали да утичу на исход избора.

"Нашим д‌јеловањем тајвански народ се успјешно одупро напорима спољних сила да утичу на изборе. Сматрамо да само народ Тајвана има право да бира свог предсједника. Чињеница да је наша партија освојила највећи удио гласова показује да ће Тајван наставити да иде правим путем", рекао је он.

Говорећи о односима са Кином, Лај је истакао да је дужан да заштити Тајван од пријетњи.

"Одлучан сам да заштитим Тајван од сталне пријетње и застрашивања из Кине. Одржавање мира и стабилности широм Тајванског мореуза је важна одговорност. Користићемо дијалог да замијенимо конфронтацију са Кином", рекао је нови предсjедник Тајвана.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана