Први батаљон бивших украјинских војника придружио се руским снагама

Срна
Први батаљон бивших украјинских војника придружио се руским снагама

МОСКВА - Руске снаге које се боре на првим линијама сукоба са Кијевом ускоро ће бити појачане батаљоном од бивших украјинских војника, рекао је командант јединице Андреј Тишенко.

Јединица названа по Богдану Хмељницком, атаману запорошких козака у Украјини у 17. вијеку, прошла је тронедјељну обуку у руској бази. 

Тишенко је навео да су они већ опремљени за борбу, да су добили униформе, заштитну опрему и оружје прије него што је обука и почела. 

Према ријечима Тишенка, батаљон ће се придружити оперативно-борбеној тактичкој групи „Каскад“, која је под командом вршиоца дужности министра унутрашњих послова Доњецке Народне Републике, генерал-пуковника Алексеја Дикија. 

Локација њиховог првог борбеног распоређивања остаје непозната, а Тишенко је додао да ће они на крају обуке званично положити заклетву. 

Припадници јединице су агенцији „Спутњик“ рекли да су се прикључили добровољно након што су добили руско држављанство. 

Припадници ове јединице или су се предали или су заробљени у борби прије него што су одлучили да промијене страну, јавља РИА Новости. 

ТАСС је у марту јавио да се око 70 бивших украјинских војника пријавило за руске пасоше и изразило жељу да се боре за Москву. Величина новоформиране јединице није објављена. 

Први извјештаји о плановима за формирање јединице појавили су се у медијима у фебруару. 

Богдан Хмељницки предводио је побуну против магната Пољско-литванске уније од 1648. до 1654. године. Циљ му је био да створи независну козачку државу. Са царском Русијом је склопио споразум 1654. године о заједничком цару, па је тако Украјина уједињена са Русијом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана