Протести у Боливији због могућег хапшења бившег предсједника Ева Моралеса

Танјуг
Протести у Боливији због могућег хапшења бившег предсједника Ева Моралеса

ЛА ПАЗ - Присталице бившег боливијског предсједника Ева Моралеса сукобиле су се са полицијом након најаве његовог хапшења због оптужби за силовање малолетнице и трговине људима.

Тужитељка Сандра Гутјерез је најавила да ће издати налог за хапшење након што Моралес није присуствовао саслушању у случају прошле недеље, преноси ББЦ.

Оптужбе против Моралеса, који је био на функцији од 2006. до 2019, поново су се појавиле уочи председничких избора следеćе године, на којима он планира да се кандидује против ривала из исте партије, актуелног предсједника Луиса Арсеа. Моралесове присталице су у понедељак подигле блокаде на две главе саобраћајнице када је најмање 12 особа ухапшено, а један полицајац је повријеђен.

Тужиоци тврде да је Моралес 2015. имао сексуалну везу са малолетницом, коју је такође водио на путовања у иностранство, за шта су рекли да представља трговину људима.

Моралес је тврдио да су оптужбе дио десничарске освете против њега од стране привременог председника који га је заменио на функцији након његове оставке 2019. због оптужби за намештање гласова.

Бивши лидер, који је у то време живео у егзилу, такође је оптужен за побуну и тероризам и за њим је расписана потерница.

Међутим, тај налог за хапшење је поништен након што су његови адвокати успешно доказали да није испоштован одговарајући процес.

Моралес се вратио у Боливију дан након што је Луис Арсе из Моралесове странке Мас положио заклетву као предсједник у новембру 2020.

Тензије између Моралеса и Арсеа расту од тада, а ескалирале су откако су обојица објавили своје намере да се кандидују на председничким изборима 2025. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана