Протести против рата у Гази испред мјеста гдје се одржава конвенција демократа

Танјуг
Протести против рата у Гази испред мјеста гдје се одржава конвенција демократа

ЧИКАГО- Хиљаде активиста је у Чикагу на протестима испред Јунајтед центра, гдје се одржава Демократска национална конвенција, како би скренули пажњу на питања као што су право на абортус, економска неједнакост и рат у Гази.

Демонстранти који се противе рату у Гази у једном моменту су пробили ограду коју је поставила полиција у близини тог центра, преноси АП.

Док је већа група марширала, неколико десетина се одвојило и пробило дијелове безбједносне ограде.

Они су скандирали: "Окончајте окупацију сада" и "Цијели свијет гледа".

Око 40 произраелских присталица шетало је парком током митинга, машући израелским заставама, а њих је пратило око 20 полицајаца на бициклима.

Иако су тензије понекад расле, физичких сукоба није било.

Активисти кажу да предвиђају масовније демонстрације у Чикагу, а протести се очекују сваког дана трајања конвенције, која се завршава у четвртак.

Уочи конвенције, у недјељу је одржан марш дуж авеније Мичиген, који је трајао до касно увече, а демонстранти су изражавали противљење рату у Гази и подршку праву на абортус и LBKTQ правима.

Градске власти су прво одбиле захтјеве активиста да дозволе протесте у близини Јунајтед центра гдје се одржава конвенција, нудећи им уместо тога парк поред језера удаљен више од пет километара.

Касније се град сагласио да дозволи демонстрације у парку и марш ближе Јунајтед центру.

Конвенција Демократа привући ће у Чикаго око 50.000 људи, укључујући делегате, активисте и новинаре, наводи Глас Америке.

Град Чикаго саопштио је да је извршио неопходне припреме са полицијом и тајном службом и да ће обезбеђење бити строго, са затвореним улицама око конгресног центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана