Протести испред Делегације ЕУ због директне подршке Израелу због рата у Гази

ГС
Протести испред Делегације ЕУ због директне подршке Израелу због рата у Гази

Протесте је организовала забринута група грађана који су недавно одржали скуп и прекопута Амбасаде САД-а у Сарајеву

Испред зграде Делегације Европске уније у Сарајеву данас су одржани протести с циљем скретања пажње на рат у Гази и директне подршке коју ЕУ пружа Израелу.

Протесте је организовала забринута група грађана који су недавно одржали скуп и прекопута Амбасаде САД-а у Сарајеву.

"Циљ протеста је скренути пажњу на тренутну кризу у Палестини и изразити забринутост због изравне војне, финансијске и дипломатске подршке коју ЕУ и њене чланице пружају Израелу, која ултимативно придоноси геноциду и етничком чишћењу палестинског народа у Гази", навели су.

Они су указали на очигледно кршење људских и међународних права у Гази.ђ, преноси Уна.

"Улога ЕУ као модела равнотеже сада је замрачена њеном недвосмисленом и безусловном подршком Израелу, посебно усред тешке хуманитарне кризе у Гази. Урсула вон дер Леyен, тренутна предсједница Еуропске комисије, имплицитно подржава дехуманизацију становника Газе. Унаточ њеној осуди руског прекида струје у Украјини као ратног злочина, чини се да постоји очита недосљедност када је у питању блокада основних ресурса у Гази од стране Израела, гдје се изгладњивање користи као оружје против цивила", навели су.

Билатерални односи између ЕУ-а и Израела, вођени Споразумом из 1995. године и Планом из 2005. године, указују на дубоку економску повезаност. Укупна трговина између ЕУ-а и Израела досегнула је 46,8 милијарди еура у 2022. године а израелски субјекти такођер су значајно профитирали од средстава за истраживање Еуропске уније, освојивши 1.661 стипендију у укупном износу од 1,28 милијарди еура у Програму за истраживање и развој - Хоризонт (Х2020). Овај однос настављен је чак и док су УН-ови стручњаци и групе за људска права осуђивали израелски апартхејдни систем и његове рестриктивне политике приступа води Палестинцима од 1967. године.

"Највеће израелске војне фирме, Елбит Сyстемс и Исраел Аероспаце Индустриес (ИАИ), које опскрбљују ИДФ, примају финансијску подршку од ЕУ. Употреба оружја попут наоружаних ројева беспилотних летјелица и казетних бомби од стране Елбита, сматраних незаконитима према међународном праву, изазивају етичку дилему. Исраел Аероспаце Индустриес, кључни партнер у надзирању зида око Газе, додатно повезује ЕУ с дјелима која крше међународно хуманитарно право", додали су.

Десетљећима су државе чланице ЕУ-а пружале војну опрему израелским окупацијским снагама, при чему је готово 30 посто њиховог главног конвенционалног наоружања долазило из Њемачке (23,9 посто) и Италије (5,9 посто).

"Стоцкхолм Интернатионал Пеаце Ресеарцх Институте (СИПРИ) детаљно приказује испоруке протубродског/протуподморничког наоружања, земља-зрак пројектила, топова за морнарицу и борбених зракоплова, док Еуропска мрежа против трговине оружјем открива да су извози оружја ЕУ-а у Израел од 2011. до 2020. године вриједили 4,1 милијарду еура. Због ових доказа, државе чланице ЕУ-а су саучеснице у ратним злочинима и требају преузети одговорност.

ЕУ не може понудити политички 'празан чек' када високи израелски дужносници најављују кршења међународног хуманитарног права (као што је министар енергетике Исраел Катз који наводи да вода и струја неће бити допуштена у Газу док се не ослободе таоци). Хуманитарна помоћ ЕУ-а у вриједности од 75 милијуна еура Гази, усред доказа о ратним злочинима и геноциду, је збуњујућа. Ова преданост Израелу чини се као очајнички покушај заштите економских интереса, али истовремено се постављају питања о приоритетима ЕУ-а."

С обзиром на наведено, хитно су позвали ЕУ да усвоје сљедеће захтјеве:

- обуставити безувјетну подршку Израелу: повући било који вид подршке Израелу с обзиром на доказе о ратним злочинима и кршењу људских права;
- обуставити везе с режимом апартхејда: обуставити дипломатске везе с израелском владом док не престане кршити међународно право;
- санкције и одговорност: наметнути санкције Израелу еквивалентне онима примијењенима у другим геополитичким контекстима, те позвати на одговорност војно и политичко особље Израела укључено у ратне злочине против палестинских цивила;
- ембарго на увоз оружја: увести ембарго на увоз оружја у Израел;
- обуставити трговину са Израелом;
- обуставити додјељивање грантова и било којег другог вида финансирања Израела.

"Закључно, молимо Еуропску унију да подузме одлучујуће мјере у складу с начелима правде, људских права и међународног права. Хитност ситуације захтијева брз и недвосмислен одговор."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана