Протест шитских муслимана испред шведске Амбасаде у Багдаду

Танјуг
Протест шитских муслимана испред шведске Амбасаде у Багдаду

БАГДАД - Хиљаде присталица шиитског свештеника Моктаде ал-Садра одржало је протест испред шведске Амбасаде у Багдаду тражећи прекид дипломатских веза након што је мушкарац запалио примјерак Курана испред џамије у Стокхолму.

Демонстранти су носили слике Садра и његовог оца, такође познатог свештеника, као и ирачке заставе узвикујући "да Курану, и Моктада, Моктада".

Маса је запалила велику заставу дугиних боја која представља ЛГБТ заједницу изговарајући стихове из Курана.

Садр је апеловао на своје сљедбенике да наставе да пале заставе ЛГБТ заједнице до осмог дана лунарног мјесеца Мухарама "јер их то највише љути".

Он је јуче позвао на "масовне протесте против шведске Амбасаде у Багдаду" и протјеривање шведског амбасадора и прекид веза са Шведском.

Шведска полиција оптужила је мушкарца који је запалио Куран за агитовање против етничке или националне групе. Он је у једном новинском интервјуу рекао да је он ирачки избјеглица који жели да се Куран забрани.

Ирачко Министарство спољних послова позвало је јуче шведског амбасадора апелујући да Влада Шведске испоручи мушкарца како би му могло бити суђено према ирачким законима.

Иако је шведска полиција одбацила неколико захтјева за протестима против Курана судови су те одлуке преиначили рекавши да то представља кршење слободе говора.

Протест због инцидента изразиле су и владе неколико муслиманских земаља, укључујући Турску, Уједињене Арапске Емирате, Јордан и Мароко. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана