Протест љекара у градовима широм Индије због силовања и убиства колегинице

Танјуг
Foto: Танјуг

ЊУ ДЕЛХИ - Љекари у болницама у неколико градова у Индији прекинули су данас свој рад због протеста против наводног силовања и убиства 31-годишње докторке у граду Калкута.

Љекари су протест започели јуче, тражећи правду за жртве и бољу заштиту на радном мјесту, преноси Ројтерс.

Данас се протесту придружило више од 8.000 љекара у западној држави Махараштра, заустављајући рад у свим болничким одјељењима осим хитних служби, наводе медији.

У Њу Делхију, љекари су, седећи испред градске болнице, држали транспаренте на којима је писало: “Љекари нису вреће за ударање”.

Слични протести одржани су у градовима као што је Лакнау, главни град најнасељеније државе Утар Прадеш, и у туристичком љетовалишту, држави Гоа.

“Тешки радни услови и насиље на радном месту су реалност”, наводи Индијско медицинско удружење које је уједно и највећа група љекара у земљи, у саопштењу министру здравља Ј.П. Нади.

Доктори сматрају да је њихово радно окружење несигурно упркос томе што је осумњичени за силовање и убиство љекарке ухапшен и упркос томе што је смјењен декан Медицинског факултета гдје се инцидент и догодио.

Начелник полиције Винет Кумар Гојал рекао је новинарима да је против осумњиченог регистрован случај према одредбама закона који се односи на силовање и убиство.

Главни министар Западног Бенгала Мамата Банерје рекла је новинарима да је државној полицији дала рок до недеље да заврши истрагу или ће је предати савезним агенцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана