Хелсинки: Паркирали нагорјели руски тенк испред парламента

Срна
Foto: Iltalehti.fi

МОСКВА - Руска амбасада у Финској саопштила је да је уложила протест финском Министарству спољних послова због показивања нагорјелог руског тенка “Т-72” испред парламента те земље.

Проукрајинске цивилне групе Финске су прошле суботе изложиле руски тенк донијет из Естоније на тргу испред финског парламента уз помоћ власти у Хелсинкију, саопштила је амбасада “Спутњику”.

“Становници финске пријестонице, огорчени овим циничним поступком, доносе цвијеће и свијеће испред тенка у знак одавања почасти сјећању на погинуле руске војнике. Амбасада је упутила протестну ноту финском Министарству спољних послова. Истичемо да ово сматрамо светогрђем и чином подстицања мржње према Русији, а саучесништво финских власти у њеном спровођењу сматрамо да води даљој деградацији односа између наших земаља”, саопштила је амбасада.

Хелсинки подржава Украјину у сукобу са Русијом и до сада је послао војну помоћ чија се укупна вриједност процјењује на око 1,6 милијарди долара.

Финска је, такође, затворила четири од осам контролних пунктова на граници са Русијом од 18. новембра до 18. фебруара 2024. године, наводећи као разлог погоршање ситуације са мигрантима. Руско Министарство спољних послова саопштило је јуче да је уложило протест финском амбасадору Антију Хелантери због тог потеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана