Протест грађана у Тел Авиву, траже договор о таоцима које држи Хамас

Танјуг
Протест грађана у Тел Авиву, траже договор о таоцима које држи Хамас

ТЕЛ АВИВ - Широм Израела одржани су протести са захтјевом за ослобађање талаца које држи Хамас, док су неки од учесника позвали и на расписивање избора.

Протести су јуче одржани у Тел Авиву, Јерусалиму, Хаифи, Бершеби, Реховоту, Ранани и другим мјестима широм земље, пошто су напори посредовања Катара и Египта да се постигне договор заустављени, а Израел одбацио захтјеве Хамаса.

У Тел Авиву грађани су блокирали неколико улица, а полиција је ухапсила седам особа због ометања саобраћаја на аутопуту Ајалон, док је пет особа новчано казнила.

На главном скупу на Тргу талаца у Тел Авиву, полиција је на коњима потискивала демонстранте из улице Каплан.

У Јерусалиму су стотине грађана протестовале испред резиденције предсједника, док се још већа маса окупила на Париском тргу, у близини премијерове званичне резиденције, пише “Тајмс оф Израел”.

Позиви на изборе су порасли усред интензивних критика владе због неуспјеха који су омогућили нападе Хамаса 7. октобра, као и незадовољства њеним вођењем рата, уз поновљене анкете које показују да премијер Бењамин Нетанјаху губи већину у Кнесету. Нетанјаху одбацио је приједлог Хамаса за прекид ватре у четвртак, рекавши да преговори са Хамасом “не воде никуда”, као и да су услови које је та милитантна палестинска организација поставила у свом предлогу “бизарни”.

Хамас је дан раније, у среду, 7. фебруара, саопштио своје услове за успостављању трајног и свеобухватног прекида ватре, улазак хуманитарне помоћи, снабдевање храном и укидање опсаде Газе. Хамас и друге фракције држе 132 од 253 таоца отетих 7. октобра, после једнонедјељног новембарског споразума о примирју у којем је ослобођено 105 цивила, углавном жена и деце.

Док је ИДФ објавио, позивајући се на обавјештајне податке и налазе до којих су дошли њени војници у Гази, да је од преосталих 132 таоца 29 мртво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана