Протеклу деценију обиљежило "Арапско прољеће", побједа Трампа, Брегзит, клима...

Срна
Протеклу деценију обиљежило "Арапско прољеће", побједа Трампа, Брегзит, клима...

ПАРИЗ - Протеклу деценију /2010-2020/ обиљежили су - "Арапско прољеће", побједа Доналда Трампа у САД, затим Брегзит, борба за ублажавање климатског хаоса, односи на релацији мушкарци - жене, сматра АФП.

"Арапско прољеће" довело је до крвопролића у Сирији, егзодуса избјеглица и насиља џихадиста.

Након што је деценија почела надом коју је пробудило превирање на Блиском истоку, све је завршило тако да су у неколико земаља на власт дошли ауторитарни лидери.

Либијски вођа Моамер Гадафи срушен је с власти у побуни коју је подржавао НАТО.

У Египту, протести на каирском Тргу Тахриру означили су крај владавине Хоснија Мубарака, али је земља деценију завршила у стиску чврсте руке предсједника Абдела Фатаха ел Сисија, бившег генерала.

Судбина милиона људи у Сирији такође се промијенила. Протестни покрет против Асада претворио се у крвопролиће и на крају у страшан грађански рат.

У осам година сукоба, од почетка 2011, погинуло је више од 370.000 људи, а милиони су расељени. Сукоб је попримио глобална обиљежја.

Талас избјеглица са Блиског истока "запљуснуо" је Европу и изазвао кризу у земљама чланицама и самој Унији.

Доналд Трамп побиједио је у САД. Године 2016. некима се чинило незамисливим да би грађевински "краљ", који је био звијезда ријалити забаве, могао доћи на чело највеће свјетске економије.

Трамп је скептик у вези са климатским промјенама, противник имиграције..Успјешна америчка привреда повећава му шансе да идуће године добије нови мандат.

Брезгзит је означио одвајање Велике Британије од ЕУ, а шведска тинејџерка Грета Тинберг помјерила је правила активизма и пробудила свијест јавности о важности борбе против климатских промјена.

У деценији која је почела великом нуклеарном катастрофом у Јапану изазваном потресом и цунамијем свијет се фокусирао на екстремне временске прилике и њихове посљедице.

Међународна заједница успјела је постићи договор о Париском споразуму о клими 2015, али обећања нису довољна, а САД су се повукле из тог плана.

Односи између мушкараца и жена, такође су били у фокусу протекле деценије.

Покрет "Ја такође" /Me too/, који се проширио свијетом након низа оптужби против холивудског продуцента Харвија Вајнштајна, охрабрио је жене да се суоче са злостављачима и довео до пада многих моћних мушкараца.

Такође, питање рода и идентитета избило је у први план и многи су редефинисали шта то значи бити мушкарац или жена - или ни једно од тога.

Протекла деценија означила је и потпуни пробој друштвених мрежа, нарочито "Фејсбука".

Сваког мјесеца 2,4 милијарди људи редовни користи "Фејсбук", највећу друштвену мрежу на свијету, наводи АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана