Просвјетни радници у Енглеској одбили понуду владе, слиједе нови штрајкови

Танјуг
Foto: Твитер

ЛОНДОН- Просвјетни радници у Енглеској одбацили су масовно понуду владе о заради чији је циљ био окончање низа штрајкова, саопштио је данас њихов синдикат, најављујући још два дана штрајка.

Национална образовна унија, највећи британски образовни синдикат, саопштио је да је 98 одсто наставника који су гласали прихватило њихов савјет и одбило понуду о једнократној исплати ове године од 1.000 фунти и просјечно повећање плате од 4,5 одсто за наредну финансијску годину.

"Овај примјер масовног одбијања приједлога владе треба јасно да стави до знања министру образовања Џилијан Киган да се мора вратити за преговарачки сто са много бољим приједлогом", саопштио је синдикат.

У саопштењу се наводи да понуда владе показује невјероватан недостатак расуђивања и разумијевања очајне ситуације у образовном систему.

Десетине хиљада наставника широм Велике Британије прекинуло је са радом ове године у вишеструким штрајковима, тражећи повећање плата које би покрило инфлацију, што је испразнило учионице и повећало притисак на премијера Ришија Сунака да помогне да се ријеши спор.

Синдикат је саопштио да су нови штрајкови заказани за 27. април и 2. мај.

Влада тврди да ће нове повишице само погоршати инфлацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана