Прошле године 76 милиона људи интерно расељено, највећи фактор рат

Танјуг
Foto: Сабстек

ЖЕНЕВА - Прошле године је, услијед конфликата и природних катастрофа, 76 милиона људи било интерно расељено, а насиље у Судану, Конгу и Гази изазвало је две трећине принудних пресељења, саопштио је данас Центар за праћење интерног расељења.

Извјештај Центра за праћење интерног расељења показује да је број интерно расељених лица скочио за 50 одсто у последњих пет година и да се готово удвостручио у последњој деценији.

У овај извештај нису укључена расељена лица која су се преселила у иностранство, преноси АП.

Око 75,9 милиона људи живјело је у интерном расељењу крајем прошле године, од чега половина у земљама подсахарске Африке, наведено је у извештају.

Скоро 90 одсто укупног расељавања приписано је сукобима и насиљу, док је око 10 одсто проистекло из утицаја природних катастрофа.

У извјештају је наведено да се лица расељена услијед природних катастрофа углавном врате кући.

У Судану је крајем 2023. било више од 9 милиона расељених лица, што је рекордан број за једну земљу од када је центар почео да прати ове податке прије 16 година и представља повећање од скоро 6 милиона за годину дана.

Судански сукоб је избио у априлу 2023. када су растуćе тензије између војног врха и ривалских Снага за брзу подршку избиле у отворене борбе широм земље.

Група је пријавила укупно 3,4 милиона кретања унутар Газе у последњем кварталу 2023. усред израелског војног напада на палестинску енклаву.

То значи да су се многи људи више пута присилно преселили, а у Гази је  на крају године било 1,7 милиона расељених људи. 

Директорка групе Александра Билак рекла је да су милиони људи који су били приморани да побјегну 2023. били ''врх леденог брега”, поред десетина милиона расељених због ранијих и континуираних сукоба, насиља и катастрофа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана