Просјечна температура на Земљи на рекордно високом нивоу три дана заредом

Танјуг
Просјечна температура на Земљи на рекордно високом нивоу три дана заредом

ВАШИНГТОН - Просјечна температура на Земљи остала је на рекордно високом нивоу три дана заредом, а то је најновији показатељ климатских промјена.

Просјечна глобална температура планете била је у сриједу 17,18 степени Целзијусових, према мјерењу Универзитета у америчкој држави Мејн, који користи сателитске податке и компјутерске симулације за мјерење.

То се поклопило са рекордом постављеним у уторак од 17,18 степени Целзијусових, а претходни рекорд од 17,01 степен Целзијуса постављен је у понедјељак, пренио је АП.

Научници генерално користе дужа мјерења - мјесеце, године, деценије - да би пратили загријавање Земље, али дневни максимуми су показатељ да климатске промјене достижу непознату територију. Они су мјесецима упозоравали да би ова година могла бити рекордна по топлоти јер су климатске промјене изазване људским фактором, односно сагоријевањем фосилних горива, загријале атмосферу.

Научници су такође примијетили да је ефекат “Ла Ниња”, природно хлађење океана, уступило мјесто “Ел Нињу”, обрнутом феномену који је обиљежен загријавањем океана.

Сјеверни Атлантик је ове године забиљежио рекордно високе температуре.

-Иако то нису званични владини подаци, “ово нам показује гдје се тренутно налазимо - рекла је главна научница Националне управе за океане и атмосферу Сара Капник.

Напомиње да је јуче 38 милиона Американаца било под неком врстом упозорења на високе температуре.

Град Северни Гренвил у Онтарију у Канади, претворио је своја клизалишта у центре за хлађење, пошто су температуре јуче достигле 32 степена Целзијусових, а осјећај је због повећане влажности био као да је 38 степени.

Глобални температурни рекорд од уторка био је за један степен Целзијуса виши од просјека у периоду од 1979. до 2000. године. Рекорди високе температуре надмашени су ове седмице у Квебеку у Канади и Перуу. У Пекингу је било девет узастопних дана од прошле седмице када је температура прелазила 35 степени Целзијусових.

-Градови широм САД, од Медфорда, Орегона до Тампе на Флориди, налазе се на највишим температурним нивоима свих времена - рекао је метеоролог из америчке Националне метеоролошке службе Зек Тејлор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана