Просјечан војник у борбама на фронту у источној Украјини преживи 4 сата

Г.С.
Просјечан војник у борбама на фронту у источној Украјини преживи 4 сата

Просјечан животни вијек војника на линији фронта у источној Украјини је само четири сата, рекао је за амерички ABC News пензионисани амерички маринац који се бори заједно с украјинским снагама у региону Донбаса.

"Било је прилично лоше на терену, пуно жртава. Очекивани животни вијек је око четири сата на линији фронта", рекао је Трој Офенбејкер, амерички борац.

Ратом разорени град Бахмут на истоку Украјине био је мјесто неких од најкрвавијих борби откако је почела руска инвазија на њеног сусједа прије скоро годину дана. Битка за град, који је имао предратну популацију од око 73.000 људи, најдужа је у рату.

Борбе у Бахмуту су толико лоше, рекао је Офенбејкер, да су назване "млином за месо". Почетком јануара, високи амерички војни званичник описао је борбу у овом граду и око њега, за који се чини да има ограничен стратешки значај и за Русију и за Украјину, као "заиста оштре и дивље".

"Говорите о хиљадама и хиљадама артиљеријских метака које су испоручене између обје стране", рекао је тада званичник.

Бахмут је био главна мета руских офанзивних снага, које укључују и њихову регуларну војску и Вагнерову групу , плаћеничку организацију повезану с Кремљем. Русија је под "све већим политичким притиском" да изнесе неке побједе уочи годишњице инвазије, према обавјештајним подацима британског министарства одбране од понедјељка.

"Вјероватно је да ће Русија тврдити да је Бахмут освојен како би се ускладио с годишњицом, без обзира на реалност на терену", наводи се у ажурирању, преноси klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана