Прорадио главни оператер "Кијевстар"

Срна
Прорадио главни оператер "Кијевстар"

КИЈЕВ - Највећи украјински оператер мобилне телефоније "Кијевстар" почео је поново да емитује гласовне услуге неким клијентима након што су његове мреже уништене у великом сајбер нападу, рекао је извршни директор компаније Олександр Комаров.

Компанија, која пружа услуге за више од половине становништва Украјине, претрпјела је "огромну" штету током јучерашњег напада, рекао је Комаров.

Он је оцијенио да је ово био "највећи сајбер напад на инфраструктуру телекома у свијету".

"Тренутна ситуација у `Кијевстару` је изузетно тешка. Прилично сам увјерен да је ово добро планиран, дугорочно фокусиран напад на украјинску кључну инфраструктуру", рекао је Комаров.

Стотине стручњака и десетине институција укључени су у велике напоре да поврате услуге милионима људи с обзиром на ниво штете.

"Кијевстар" пружа мобилне, интернет и друге услуге за око 24 милиона приватних корисника и представља виталну окосницу за хиљаде приватних предузећа и многе дигитализоване државне услуге.

Двије руске групе преузеле су одговорност за напад. Ројтерс није могао одмах да провјери аутентичност тврдњи, а званична Москва није коментарисала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана