Пронађени остаци у зони потраге за несталом подморницом

ГС
Пронађени остаци у зони потраге за несталом подморницом

ВАШИНГТОН - Америчка Обалска стража саопштила је данас да су унутар поља потраге за туристичком подморницом Титан, недалеко од олупине брода Титаник, пронађене крхотине.

Како је наведено, крхотине је пронашло пловило на даљинско управљање (РОВ) које трага за подморницом која је пријављена као нестала у недељу, пошто је изгубила контакт сат и 45 минута након што је заронила и није се вратила на површину у очекивано време.  

Међу остацима су примјећена 'конструкција за приземљење и задњи поклопац од подморнице', каже поморски експерт Дејвид Мирнс, преноси БиБиСи.

Разговарајући са стручњацима ове седмице, многи су се бојали да је Титан могао доживјети катастрофалну имплозију усљед квара трупа.

Такав сценарио би могао објаснити олупину. 

Поље потраге за несталом туристичком подморницом која је у недељу кренула ка олупини Титаника на дубини од 4.000 метара проширено је на више од 16.000 квадратних метара.

Обалска стража САД раније је изнела процјену да данас у 13.18 часова подморница остаје без кисеоника.

Процјењено је да је "Титан" имао залихе кисеоника за 96 сати откад је започео своје путовање.

Америчка обалска стража у координацији са другим агенцијама, укључујући америчку морнарицу и канадску обалску стражу, ради даноноћно у покушају да пронађе несталу подморницу у којој је пет људи, међу којима и британски милијардер и истраживач Хемиш Хардинг.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана