Пронађена олупина брода Билд Стар, који је потонуо прије 50 година

Танјуг
Foto: Принтскрин

КАНБЕРА - Олупина брода Блид Стар пронађена је код обале Тасманије, скоро 50 година након што је потонуо, када је троје чланова посаде погинуло, а њих седморо спасено.

Како наводи Гардијан, брод Билд Стар кренуо је на рутинску пловидбу од Хобарта, главног града Тасманије до острва Кинг, када је на десној страни брода настала пукотина, вода потом испунила брод, који је на крају потонуо,

Десет чланова посаде попели су се на чамац за спасавање и провели девет дана на мору по погоршаним временским условима прије него што су стигли на копно, а један члан посаде погинуо је на мору.

Још двоје је преминуло, највјероватније од хипотермије и исцрпљености, у покушајима да достигну копно, а спасени су тек двије недјеље касније, након што су стигли на копно, и зауставили возача у пролазу.

Деценијама није пронађен никакав траг броду, упркос честим поморским потрагама.

Истраживачи групе ЦСИРО пронашли су олупину на око 10 километара западно од Тасманије.

Гардијан наводи да је ова поморска трагедија довела до увођења важних поморских закона у Аустралији, укључујући увођење система извештавања о поморској позицији, који је значајно побољшао безбједност на мору.

Министарка инфраструктуре и саобраћаја Аустралије Кетрин Кинг рекла је да је бродолом подсјетник на опасности са којима се суочавају поморски радници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана