Промет дроге у ЕУ већи од 30 милијарди евра годишње

Танјуг
Промет дроге у ЕУ већи од 30 милијарди евра годишње

ХАГ - Малопродајно тржиште дроге у ЕУ процјењује се на више од 30 милијарди евра годишње, што га чини главним извором прихода за организовани криминал.

-Европа заузима централну позицију у снабдијевању и кријумчарењу дроге, о чему свједоче велика производња канабиса и синтетичких дрога унутар ЕУ и огромне количине кокаина који стиже из Латинске Америке - стоји у извјештају "Тржишта дрога: Кључни увиди за политику и праксу", који су данас објавили Европол и Европски центар за праћење дрога и зависности од дрога (ЕМЦДДА).

Према извјештају, дрога с којом се највише тргује унутар ЕУ је канабис, у врiиједности од 12 милијарди евра годишње, а на другом мјесту је кокаин с око 11,6 милијарди евра, објављено је на сајту Европола.

-Додатну забринутост изазива чињеница да су криминалне мреже које дјелују на ЕУ тржишту дроге веома прилагодљиве, иновативне и отпорне на глобалне кризе, нестабилност и значајне политичке и економске промјене - наводи се у извештају и указује на недавне примјере таквих потреса, као што су пандемија Ковид 19, рат Русије против Украјине и долазак Талибана на власт у Авганистану.

-Као одговор, криминалне мреже су се прилагодиле, мијењајући руте трговине људима и диверзификујући своје методе - упозорава Европол.

Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон истакла је да критична пријетња тржишту дрога данас лежи у експлоатацији кључне логистичке инфраструктуре, посебно морских лука.

-ЕУ је покренула Европску алијансу лука како би заштитила луке од трговине дрогом и криминалне инфилтрације и ојачала њихову отпорност. Ово је само један примјер акција у оквиру Мапе пута ЕУ за борбу против трговине дрогом и организованог криминала - навела је европска комесарка.

Извршна директорка Европола Катрин де Бол поручила је да је потребан јединствен одговор како би се друштво заштитило "од свеприсутног утицаја овог невидљивог непријатеља".

-Користећи Европол, државе чланице ЕУ могу да удруже ресурсе, размјењују обавештајне податке о криминалу и координирају акције за борбу против илегалне дистрибуције дроге -  додала је Де Бол.

Извршни директор ЕМЦДДА Алексис Гусдил оценио је да је потребан холистички европски приступ "да се ухватимо у коштац са овим проблемом кроз јачање друштва, изградњу отпорности и спречавање регрутовања младих људи за криминал, пружајући им дуготрајне алтернативе".

Екстремно насиље у вези са дрогом оптерећује локалне заједнице и друштво, а корупција олакшава трговину дрогом и подрива владавину закона, наводи се у анализи Европола и додаје да се тржиште дроге ЕУ такође укршта са другим областима криминала, као што су трговина ватреним оружјем и прање новца.

--Неке државе чланице ЕУ тренутно доживљавају незапамћен ниво насиља на тржишту дроге, укључујући убиства, мучење, отмице и застрашивање. Ово се често дешава између криминалних мрежа, иако су невини људи такође жртве, што повећава перцепцију јавне несигурности -  стоји у извештају Европола и ЕМЦДДА.

Напомиње се да је корупција  такође кључна пријетња у ЕУ, пошто се криминалне мреже ослањају на њу на свим нивоима тржишта дроге да би олакшале своје активности и ублажиле ризике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана