Произвођачи дијаманата из Африке забринути су због санкција Г7 на увоз из Русије

Танјуг
Foto: Дојче Веле

КЕЈПТАУН – Неколико произвођача дијаманата у Африци затражило је данас од Групе седам (Г7) да размотри нежељене послједице могућег увођења друге фазе забране руских дијаманата, јер су забринути да ćе цијене афричког драгог камења бити увећане.

Апел су Групи седам упутиле компаније Де Беерс, Англо Америцан и Окаванго Диамонд Компани, боцванска државна компанија на маргинама рударског скупа у Кејптауну, пренио је Ројтерс.

Агенција подсјјећа да су у децембру земље Г7 најавиле директну забрану руских дијаманата од 1. јануара, након чега су услиједила постепена ограничења на индиректни увоз драгуља из те земље од око 1. марта.

Нови систем за праćења поријекла драгуља биће уведен у септембру, али постоје недоумице о томе како треба проверавати земљу порекла дијаманта и где то треба урадити.

„Афрички произвођачи били би приморани да шаљу све своје дијаманте у једном смјеру, умјесто да бирају на коју ће страну, па би афрички дијаманти постали много скупљи“, рекао је директор компаније Де Беерс Ал Кук на маргинама скупа у Кејптауну.

Компанија је раније позвала Г7 да ангажује Боцвану, Намибију, Јужну Африку, Анголу и Индију у циљу заједничког формирања новог модела праćења поријекла дијаманата.

„Разумемо и подржавамо потребу за увођењем санкција Г7, али нам је заиста важно да оне остваре жељени ефекат без стварања застрашујућих нуспојава“, рекао је Кук.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана