Произвођач видео игрица платити 54 милиона долара због тужби за дискриминацију

Танјуг
Произвођач видео игрица платити 54 милиона долара због тужби за дискриминацију

САНТА МОНИКА - Компанија "Activision Blizzard " пристала је да плати око 54 милиона долара за рјешавање тужби за дискриминацију које је поднијела калифорнијска Агенција за грађанска права у име жена запослених код тог произвођача видео игрица.

У оптужби се наводи да је произвођач видео игрица " Call of Duty", "Overwatch", "World of "Warcraft“ и других, „дискриминисао жене у компанији, укључујући ускраћивање могућности за унапређење и мање плате од мушкараца за сличан посао“, саопштило је калифорнијско Одјељење за грађанска права, преноси АП.

Калифорнијска агенција за грађанска права тужила је " Activision Blizzard" из Санта Монике у јулу 2021. године, наводећи да се жене суочавају са сталним сексуалним узнемиравањем, да је свега неколико жена именовано за руководеће улоге и да су, притом, примале мање плате, бонусе и укупну надокнаду од мушкараца.

Запослени су се жалили на узнемиравање и дискриминацију и потписивали петиције у којима су критиковали компанију због реакције на тужбу.

Према условима нагодбе, жене које су радиле за компанију између 12. октобра 2015. и 31. децембра 2020, било као запослене или као независни уговарачи, могу имати право на надокнаду.

За такве исплате издвојено је око 45,75 милиона долара од износа поравнања, саопштила је државна агенција.

Blizzard је такође пристао да предузме кораке како би осигурао „праведне праксе плаћања и промоције“ у компанији.

Одјељење за грађанска права Калифорније пристало је да измијени жалбу повлачењем оптужби за сексуално узнемиравање.

Оптужбе о дискриминацији на радном месту допринијеле су смањењу цијене акција Blizzardа у 2021. години, отварајући пут за понуду Мајкрософта за преузимање у јануару 2022.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана