Проглашена тродневна жалост у Грчкој: Спасиоци траже преживјеле

ГС
Проглашена тродневна жалост у Грчкој: Спасиоци траже преживјеле

АТИНА - Премијер Грчке Киријакос Мицотакис прогласио је тродневну жалост у читавој земљи, због жељезничке несреће у којој је погинуло најмање 36 путника.

У току је истрага како је дошло до судара возова у Грчкој код Ларисе, а спасилачке екипе су и даље на терену и претражују вагоне, јер се страхује да у композицији и даље има повријеђених и страдалих.

Према изјавама надлежних, дошло је до судара путничког и теретног воза који су ишли у различитим правцима. Наводе да је у питању био чеони судар. За сада не постоји објашњење како су се возови нашли на истим шинама, с обзиром на то да је пруга од Солуна до Атине двосмерна.

- Шта је довело до несреће у којој су се два воза, од којих је један ишао у правцу Ларисе, а други у правцу Солуна, сударили, показаће истрага - кратко су саопштили надлежни.

Путнички воз који је ишао од Солуна ка Лариси ударио је у воз који је ишао из Атине ка Солуну и у којем је било, према процјенама, око 350 путника и 20 чланова посаде.

Жељезнице су, три сата након судара, издале кратко саопштење у којем наводе да није дошло до искакања вагона из шина већ фронталног судара два воза. Стручњаци из тога закључују да је узрок несреће људски фактор.

Путници свједоче да је дошло до застоја у Палеофарсалоу, након чега је један од путника наводно чуо како машиновођи говоре преко радио-везе: “Крећемо, па шта буде”.

У овом тренутку се спекулише да шеф станице у Лариси наводно није раздвојио пруге, преко којих се на спојницама механички регулише пролаз возова и да су тако два воза остала на истој прузи.

Радници у жељезници тврде за локалне медије да аутоматска сигнализација већ дуже вријеме не ради.

- Већ годинама причамо да електронски системи не раде и да све радимо ручно на тој траси Атина-Солун. Да су свјетла радила, машиновође би видјеле црвена свјетла и стали би - рекао је предсједник синдиката машиновођа, Костас Генидоуниса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана