Процурио документ који открива шта Израел планира са становницима Газе

ГС
Foto: Taнјуг/AP

Документ којег је саставило израелско Министарство обавјештајне службе препоручује премјештање цивилног становништва Газе на египатски Синајско полуострво као рјешење након свргавања челника Хамаса.

Копија тог документа објављена је на интернету.

Владини функционери умањују значај документа, а из канцеларије премијера је поручено да су то "почетна размишљања" о том питању, пише Тимес оф Исраел.

Документ од 13. октобра позива на пресељење цивилног становништва у шаторске градове на сјеверном Синају, те евентуалну изградњу сталних градова и отварање хуманитарног коридора. План укључује и стерилну тампон зону унутар Египта широку неколико километара како би се осигурало да се становништво не може населити на границама Израела.

У плану се наводе и наводни проблеми с међународним прихватањем таквог потеза, но потез се оправдава тиме што се тумачи као рјешење за избјеглице који траже склониште од рата.

Тврди се да би такво присилно премјештање послужило као упозорење Хезболлаху.

Документ спомиње и друге двије опције: једна је опција пустити палестинске власти, које сада контролишу дијелове Западне обале, да владају Газом након завршетка рата чији је циљ уништење Хамаса, а друга подупирање локалног режима, но обје се опције одбацују као проблематичне из различитих разлога, међу осталим и чињенице да неће служити као средство одвраћања од напада на Израел.

Египат је одбио примити Палестинце који бјеже од израелске офанзиве у Гази, преноси Јутарњи.

Israel’s Ministry of Intelligence has endorsed the Institute for National Security and Zionist Strategy’s plan for the ethnic cleansing of Gaza

An official stamp of approval for genocide https://t.co/Ex7eaWBfGw pic.twitter.com/21bgdED8ab

— Max Blumenthal (@MaxBlumenthal) October 29, 2023

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана