Процурили детаљи плана Бијеле куће

GS
Foto: AdobeStock

ВАШИНГТОН - Бијела кућа довршава план за ублажавање ограничења о томе како Украјина може да користи америчко оружје и да се боље заштити од руских пројектила, потврдили су за "Политицо" западни званичници те двоје људи упознатих са тематиком.

У финализацији планова учествује мала група званичника унутар Бијеле куће, рекао је један од људи укључених у расправу. 

Сви саговорници "Politica" говорили су под условом анонимности, јер нису овлаштени јавно да говоре о плановима.

Детаљи плана још се слажу, али званичници у Вашингтону, Лондону и Кијеву посљедњих дана су расправљали о проширењу подручја унутар Русије која би Украјина могла да гађа оружјем америчке и британске производње, преноси Јутарњи.хр.

Такође су разговарали о томе како спријечити додатне прекограничне нападе Русије, што укључује и америчку дозволу Украјини за кориштење британских далекосежних ракета које садрже америчке дијелове за напад унутар Русије.

Тренутни разговори између Вашингтона и Кијева означавају значајну промјену у тону у односу на оне које су двије земље водиле раније овог љета. 

То сигнализира да би Бајденова администрација могла да буде спремна да коначно пристане на захтјеве Кијева да се украјинској војсци омогуће снажнија одбрана и предузимање агресивнијих потеза унутар Русије, преноси Нова.

Америчко Вијеће за националну безбједност одбило је да коментарише ове наводе. Још у јуну је савјетник за националну безбједност Џејк Саливан сугерисао да би САД могле да буду вољне да прошире подручје на којем би се Украјини дозволило кориштење америчког оружја у Русији.

"Не ради се о географији. Ради се о здравом разуму. Ако Русија напада или се спрема да нападне Украјину са своје територије, има смисла допустити Украјини да узврати", казао је он.

На питање хоће ли администрација укинути ограничења за оружје дугог домета, амерички предсједник Џозеф Бајден је у уторак рекао новинарима: "Сада то рјешавамо".

Разговори су постали хитнији посљедњих дана након што су САД потврдиле да је Иран успјешно испоручио балистичке пројектиле Русији. Већ мјесецима се високи званичници САД одупиру и молбама других европских земаља да укину сва ограничења на кориштење донираног америчког оружја унутар Русије.

У мају је Бајденова администрација одлучила да допусти Украјини кориштење одређеног оружја за ударе унутар Русије, али је спријечила Кијев да користи далекосежне пројектиле.

Образложење Вашингтона за задржавање преосталих ограничења на снази осцилира између жеље да не ескалира напетост са Москвом и тврдњи да је Русија премјестила превише својих кључних циљева толико изван домета да Украјина не би могла да их погоди чак и да добије допуштење.

Званичници су такође истакли да су залихе таквих ракета ограничене и приближавају се нивоу због којег би САД биле забринуте за сопствене залихе. Произвођач пројектила "Лоцкхеед Мартин" и даље производи неколико стотина пројектила годишње, али су предвиђени за продају савезницима у иностранству.

Британски одбрамбени челници већ недјељама разговарају са својим америчким колегама о дозволи САД према којој би Украјина смјела да користи британске ракете Сторм Схадоw за нападе унутар Русије. 

Одлука није донесена, према једној особи упознатој са разговорима, али о томе ће разговарати Бајден и британски премијер Кир Стармер током састанка у Бијелој кући.

Није јасно да ли је Бајденова администрација одлучила да укине ограничења на кориштење далекосежних ракетних система које је послала Украјини. Претходно је рекла Украјини да не жели да се то оружје користи за нападе дубоко у Русији.

Расправе између Вашингтона и Кијева о ублажавању рестрикција долазе након што је украјински министар одбране Рустем Умеров недавно посјетио Вашингтон. Током те посјете представио је америчким званичницима попис циљева високе вриједности које би украјинска војска могла да погоди унутар Русије ако САД ублажи ограничења.

Бајденова ранија одлука да допусти Украјини извођење ограничених напада унутар Русије дошла је с неколико упозорења, укључујући и оно да Кијев може да користи оружје само у Харковској области и око ње.  САД су на крају прошириле то ограничење како би Украјина могла да обори руске клизне бомбе.

Русија је недавно значајно напредовала у близини источног града Покровска и покренула велике ударе на енергетски сектор Украјине.

Представници обје главне странке у САД ове недјеље су појачали притисак на Бајдена да донесе одлуку. Двостраначка група више од двадесетак присталица Украјине и предсједник Одбора за спољне послове Сената Бен Кардин позвали су на доношење такве одлуке.

Кардин је у интервјуу у сриједу рекао да "не би био изненађен" да је одлука већ донесена. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана