Признали мотиве за напад, али и грешке: Хамас објавио први извјештај од почетка рата

ГС
Признали мотиве за напад, али и грешке: Хамас објавио први извјештај од почетка рата

Палестинска милитантна група Хамас објавила је први јавни извјештај у којем објашњава своје мотиве за напад 7. октобра, описавши га као "неопходан корак" против израелске окупације палестинских територија.

Хамас објашњава позадину напада који је резултирао смрћу око 1.140 људи, већином цивила, према подацима заснованим на званичним израелским подацима.

Документ је први јавни извјештај групе објављен данас на енглеском и арапском језику, чије кључне ставке је пренијело неколико свјетски познатих медија.

Хамас у извјештају на 16 страница признаје да је напад био "нормалан одговор на супротстављање свим израелским завјерама против палестинског народа", но наводи и да су се "догодиле неке грешке... због брзог колапса израелског сигурносног и војног система и хаоса изазваног дуж граничних подручја с Газом", преноси „Л'Монд“, позивајући се на АФП.

"Ако је било икаквог случаја гађања цивила, то се догодило случајно и у току сукоба са окупационим снагама. Многе Израелце су убили израелска војска и полиција због њихове збуњености", наводи Хамас у извјештају, који је пренио и турски ТРТ Ворлд.

Милитантна група је позвала на "тренутно заустављање израелске агресије на Газу, злочине и етничко чишћење почињено над цјелокупним становништвом Газе".

Речено је да одбацује било какве међународне и израелске напоре да одлуче о послијератној будућности Газе.

"Наглашавамо да палестински народ има капацитет да одлучује о својој будућности и да уреди своје унутрашње ствари", наводи се у извјештају, додајући да "ниједна странка на свијету" нема право одлучивати ​​у њихово име, саопштио је и Економик Тајмс.

Хамас је указао на историјско поријекло сукоба, рекавши да "битка палестинског народа против окупације и колонијализма није почела 7. октобра, већ је почела прије 105 година, укључујући 30 година британског колонијализма и 75 година ционистичке окупације".

Група је саопштила да жели да "израелску окупацију држи правно одговорном" за патњу коју је нанијела палестинском народу, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана