Привремено укинута забрана Трампу да јавно коментарише судско особље

Танјуг
Привремено укинута забрана Трампу да јавно коментарише судско особље

ЊУЈОРК - Апелациони суд је суспендовао ранију судску наредбу којом је Доналду Трампу забрањено да коментарише судско особље у грађанској парници за финансијске малверзације која се против њега води у Њујорку, након што је вријеђао једну судску службеницу.

Судија апелационог суда Дејвид Фридман, забринут да се наредбом крши право бившег предсједника на слободу говора, суспендовао је судску одлуку и дозволио Трампу да слободно говори о судским службеницима док буде вођен дужи апелациони поступак.

Фридманова одлука такође се односи на Трампове адвокате и друге особе укључене у случај, преноси Глас Америке.

Претходно је судија Артур Енгорон забранио Трампу да јавно коментарише особље, пошто је бивши предсједник другог дана суђења у Њујорку на друштвеним мрежама изнио омаловажавајуће коментаре на рачун Енгоронове судске службенице.

Судија је касније Трампа казнио новчаним казнама у укупном износу од 15.000 долара због различитих кршења забране, а забраном јавног коментарисања обухватио је и Трампове адвокате који су доводили у питање истакнуту улогу поменуте  службенице у судници.

Апелациони судија Фридман довео је у питање овлашћења Енгорона да контролише Трампов говор изван суднице, као што су честе жалбе бившег предсједника због случаја на друштвеним мрежама и коментари ТВ камерама у ходницима суда.

Признао је да судије често издају забране јавног коментарисања, али је рекао да се оне углавном користе у кривичним случајевима гдје постоји страх да би коментари о случају могли да утичу на пороту.

Трампови адвокати поднијели су тужбу против судије Енгорона у сриједу увече, оцјењујући да је забрана коментарисања представља злоупотребу његових овлашћења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана