Приведен Питер Марел, супруг Николе Старџен

Срна
Foto: Танјуг/АП

ГЛАЗГОВ- Полиција Шкотске саопштила је данас да је педесетосмогодишњи мушкарац ухапшен у оквиру истраге о финансирању Шкотске националне партије /СНП/, а Би-Би-Си је јавио да се ради о супругу бившег лидера Шкотске Николе Старџен.

Би-Би-Си наводи да је јутрос приведен Питер Марел, који је прошлог мјесеца поднио оставку на функцији извршног директора владајуће странке која се залаже за независност Шкотске од Велике Британије.

Полицијска истрага покушава да утврди шта се догодило са више од 600.000 фунти које су прикупили шкотски борци за независност 2017. године, а за које се претпостављало да су намијењене за потрошњу на то питање, али да тај новац недостаје на партијским рачунима.

Полиција Шкотске саопштила је да у оквиру истраге врши претресе на бројним адресама.

"Мушкарац је у притвору и испитују га детективи шкотске полиције“, саопштила је полиција.

СНП није одмах одговорио на захтјев за коментар, а шкотска влада је саопштила да је то ствар странке.

Марел, који је водио СНП више од двије деценије, поднио је оставку прошлог мјесеца пошто је прихватио кривицу за довођење јавности у заблуду о паду броја чланова странке.

Његова супруга Никола Старџен поднијела је оставку на мјесту лидера шкотске полуаутономне владе прошлог мјесеца, након осам година на власти, рекавши да је влада постала превише подијељена да би водила нацију ка независности.

Шкотска је гласала против независности са 55 одсто према 45 одсто 2014. године. Гласање Британије за излазак из ЕУ услиједило је двије године касније, када је већина Шкота жељела да остане у Унији. Шкотско поступање у вријеме пандемије вируса корона донијело је нову подршку независности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана