Принцеза Дајана није знала за уставни положај Сјеверне Ирске

Танјуг
Принцеза Дајана није знала за уставни положај Сјеверне Ирске

ЛОНДОН - У објављеним биљешкама бившег амбасадора Републике Ирске у Великој Британији Џозефа Смола, Дајана, принцеза од Велса, показала је "очигледно незнање или занемаривање" уставног положаја Сјеверне Ирске, очигледно вјерујући да је Сјеверна Ирска дио Републике Ирске.

Покојна британска принцеза, у то вријеме још удата за принца Чарлса, у разговору са ирским амбасадором Џозефом Смолом, Сјеверну Ирску је помињала као дио Ирске, наводи се у извјештају који је амбасадор поднио 1993. године тадашњој предсједници Ирске Мери Робинсон, преноси Гардијан.

Робинсонова се тада спремала за историјску посјету Лондону, прву посјету једног предсједника Републике Ирске и тада је било планирано да се састане и са краљицом Елизабетом ИИ.

У извјештају амбасадора Смола, коју је недавно објавио национални архив Ирске, наводи се да је при сваком сусрету са принцом Чарлсом тадашњи престолонасљедник изјављивао да би волио да посјети Ирску.

"Он је, наравно, редовно посјећивао Сјеверну Ирску. Дајана је такође била тамо, а мени је рекла са очигледним незнањем или непознавањем уставних детаља да је јуче била мојој земљи (Република Ирска)", наводи се у извјештају амбасадора Смола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана