Приједлог званичника: Русија би могла да детонира нуклеарку као упозорење Западу

Agencije
Приједлог званичника: Русија би могла да детонира нуклеарку као упозорење Западу

МОСКВА - Виши члан руског тинк танка, чије идеје понекад постају владина политика, предложио је да Москва размотри "демонстративну" нуклеарну експлозију како би застрашила Запад и натјерала га да одбије да дозволи Украјини да користи своје оружје против циљева унутар Русије, пише "Ројтерс".

Приједлог Дмитрија Суслова, члана Московског савјета за спољну и одбрамбену политику, изнијет је дан након што је предсједник Владимир Путин упозорио Запад да се чланице НАТО у Европи играју ватром предлажући да Кијев користи западно оружје за нападе дубоко унутар Русије, што би по његовим ријечима могло изазвати "глобални сукоб".

Украјинско руководство каже да мора бити у могућности да гађа руске снаге и војне циљеве унутар Русије далекометним западним ракетама како би могло да се брани и спријечи ваздушне, ракетне и нападе дроновима, а тај став је наишао на одређену подршку међу неким западним земљама, али за сада не и у Вашингтону. Бар не званичну, мада медији јављају да је Џозеф Бајден тајно дао дозволу Украјини.

Русија, која посједује највећи нуклеарни арсенал на свијету, упозорила је да би такав корак сматрала озбиљном ескалацијом која би у рат увукла НАТО и земље које су укључене у директан сукоб са Москвом, повећавајући ризик од нуклеарног рата.

Суслов, члан Савјета за спољну и одбрамбену политику, тинк танка који Путин похваљује и за који је рекао да власти понекад преузимају његове идеје, рекао је да Русија мора да дјелује како би одвратила Запад од преласка црвене линије.

"Да бисмо потврдили озбиљност намјера Русије и увјерили наше противнике у спремност Москве да ескалира, вриједи размотрити демонстративну (тј. неборбену) нуклеарну експлозију", написао је Суслов у пословном магазину "Профил".

"Политички и психолошки ефекат нуклеарног облака у облику печурке, који ће бити приказан уживо на свим ТВ каналима широм свијета, надамо се да ће подсјетити западне политичаре на једну ствар која је спријечила ратове између великих сила од 1945. године, а коју су они сада углавном заборавили - страх од нуклеарног рата."

Суслов је најновији руски безбједносни експерт и законодавац који тврди да би Москва требало да изврши нуклеарни тест као мјеру застрашивања током рата у Украјини, подстичући страхове међу западним безбједносним експертима да би Русија ти заиста и могла да уради.

Такав потез, ако би се догодио, могао би отворити нову еру великих нуклеарних тестова.

Није било непосредног коментара на Сусловљев приједлог из Кремља, одакле је већ речено да нуклеарна политика Русије остаје непромијењена али је раније овог месеца наређивањем тактичких нуклеарних вјежби сигнализовано незадовољство све агресивнијом западном реториком о наоружавању Кијева.

Нуклеарни тест?

Суслов је предложио да Русија такође покрене стратешке нуклеарне вјежбе, упозори сваку земљу чије оружје користи Кијев за напад на Русију да Москва задржава право да гађа циљеве те земље било где у свијету и упозори да би могла користити нуклеарно оружје ако та земља онда узврати конвенционално.

Путин је у новембру потписао закон којим се повлачи ратификација глобалног споразума о забрани нуклеарних тестова, потез за који је рекао да је дизајниран да Русију усклади са Сједињеним Државама, које су потписале, али никада нису ратификовале споразум.

Руске дипломате су тада рекле да Русија, која није извршила пост-совјетски нуклеарни тест, неће наставити нуклеарно тестирање осим ако то не учини Вашингтон.

Совјетски Савез је посљедњи пут тестирао нуклеарно оружје 1990. године, а Сједињене Државе 1992. Само је Сјеверна Кореја извела тест који укључује нуклеарну експлозију у овом вијеку.

Русија је овог мјесеца упозорила Велику Британију да би могла гађати британске војне инсталације и опрему како унутар Украјине тако и другде ако британско оружје буде коришћено од стране Украјине - уз благослов Лондона - за напад на руску територију.

Издата је опомена након што је британски министар спољних послова Дејвид Камерон рекао да Кијев има право да користи британско оружје за нападе на циљеве унутар Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана