Шојгу посјетио трупе на југу Русије, наложио да им се обезбиједи оружје

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА,КИЈЕВ- Рат у Украјини – 435. дан. Јединице "Вагнера" напустиће положаје у Бахмуту 10. маја због недостатка муниције, тврди вођа те паравојне формације Јевгениј Пригожин. Москва оптужује Вашингтон да стоји иза напада дроном на Кремљ, због чега је сазвана сједница Савјет безбједности Русије.

Шојгу посјетио трупе на југу Русије, наложио да им се обезбиједи оружје
Руски министар одбране  Сергеј Шојгу данас је посјетио трупе и прегледао опрему јужног војновг округа Русије.

Како наводи Ројтерс, Шојгу је дао инструкције једном од својих замјеника да обезбиједи да трупе имају све оружје које им је потребно.

Раније данас, власник и вођа руске паравојне формације Вагнер, Јевгениј Пригожин, изјавио је данас да ће његове снаге напустити украјински град Бахмут 10. маја.

'Изјављујем у име Вагнерових бораца, у име Вагнерове команде, да ћемо 10. маја 2023. године у обавези да пребацимо наше положаје у насељу Бахмут јединицама Министарства одбране и повучемо остатке Вагнерових логистичких кампова, како бисмо могли да ''полижемо ране''. Вангерове јединице извлачим из Бахмута јер је бесмислено да у недостатку муниције бесмислено иду у пропаст'', рекао је Пригожин.

''Имамо 70 одсто несташице муниције. Шојгу! Герасимове! Где је више та муниција?'', ријечи су које је Пригожин узвикивао на том снимку.

На снимку се потом види како он показује на тијела и каже да је ријеч о погинулим Вагнеровим борцима.

Агенција подсјећа да је Пригожин започео јавну свађу са руским начелницима одбране прошле године, оптужујући их за некомпетентност и намјерно одузимање муниције Вагнеру због личног анимозитета према њему.

Поред тога, раније данас је заменица министра одбране Украјине Хана Малијар изјавила да Русија доводи припаднике паравојне формације Вагнер са линије фронта у град Бахмут, и да Москва намјерава да заузме тај град до 9. маја, када се слави, како је рекла, Дан побједе Совјетског савеза.

Наређена евакуација насеља у Запорожју у близини фронта
Гувернер Запорошке области под контролом Русије Јевгениј Балицки данас је саопштио да је наредио евакуацију насеља и села која се налазае близу линије фронта са тамошњим украјинским снагама, уз појашњење да је украјинска војска појачала гранатирање у посљедњих неколико дана.

Како наводи Ројтерс, очекује се да ће украјинска пролећна контраофанзива против руске инвазије вјероватно захватити регион Запорожја, чијих око 80 одсто територије држе руске снаге.

Раније ове седмице лидер проруског покрета 'Ми смо заједно'' Владимир Рогов је изјавио да су украјинске оружане снаге распоредиле неколико десетина хиљада својих припадника припремљених за офанзиву на линији контакта у Запорошкој области.

Сада је неколико десетина хиљада украјинских бораца на линији контакта у Запорошкој области,...нажалост, они имају довољно припадника својих снага да изведу офанзиву, распоредили су довољан број бораца који могу да дејствују на запорошком подручју", тврди Рогов у изјави за Тасс.

Рогов је рекао да су у сриједу увече украјинске снаге покушале да изведу напад близу Орехова, али да су се повукле пошто су изгубили 30 својих људи и дио опреме, а да је борба трајала око један сат.

МОРХ: Донирање хрватских хеликоптера Украјини је војна тајна
Донирање хрватских војних хеликоптера Украјини је војна тајна, али све се одвија планираном динамиком, саопштено је данас из хрватског Министарства одбране (МОРХ).
"Сви детаљи око донација Украјини представљају класифициране податке и у складу с прописима о заштити тајности података, нисмо у могућности износити у јавност", наводи се у са саопштењу ресора одбране.

Наводе да се све материјалне донације Украјини одвијају планираном динамиком и поручује да нема никаквог разлога за узнемиреност.

Саопштење МОРХ-а је услиједило након што је део медија планиране летачке активности изнад Загреба и Загорја повезао с одласком хеликоптера у Украјину. 

"Хеликоптери ХРЗ-а који се спомињу у појединим медијским написима, налазе на планираним активностима те нема никаквог разлога за узнемиреност и забринутост грађана. Наглашавамо да се све активности ХРЗ-а спроводе у подручјима прописаних зона летења у складу са регулативом и правилима који регулишу употребу ваздушног простора у Републици Хрватској", стоји у саопштењу МОРХ-а.

Министар одбране Хрватске Марио Баножић је током недавне посете Украјини рекао да се очекује да ће 14 транспортних хеликоптера које Хрватска донира Украјини ускоро стићи у ту земљу.

Руска борбена авијација може да уништи контраофанзиву
Руска авијација и борбени авиони могу да сломе украјинске шансе у најављеној контраофанзиви - наводи лист "Њузвик".

Руси имају десет пута већу борбену ацијацију од Украјине, оцјењује се у тексту и истиче да руска војска може да употријеби око 900 борбених ловаца и 120 бомбардера.

Ове снаге Руси до сада нису користили у већем броју током борбених десјтава, наводе војни стручњаци.

"Миг 35-с", "Су-35с" и "Су-57с" софистициране су борбене летјелице које могу да униште украјинску контраофанзиву.

Ти авиони могу да нашкоде украјинским тенковима и пјешадији, ако немају адекватну и јаку ПВО заштиту - преноси "Њузвик. 

Данци шаљу 80 тенкова у Украјину

Данска ће, заједно са Њемачком, послати 80 тенкова “леопард један” Украјини, изјавио је вршилац дужности данског министра одбране Тролс Лунд Пулсен.

Он је напоменуо да се ради о “великом броју” тенкова.

Оптужбе на рачун Шојгуа и Герасимова, Пригожин поново долива уље на ватру

Вођа „Вагнера“ Јевгениј Пригожин објавио је снимак на Телеграму на ком, стојећи на пољани поред беживотних тијела бораца паравојне формације, оптужује челнике министарства одбране.

„Имамо 70-одстотни мањак муниције. Шојгу! Герасимов! Гдје је муниција“, рекао је Пригожин обраћајући се министру одбране Сергеју Шојгуу и начелнику генералштаба Валерију Герасимову.

Москва: Заказана сједница Савјета безбједности Русије, напад дроном на Кремљ главна тема

Сазвана је сједница Савјета безбједносности Русије због напада дроном на Кремљ, који је за циљ имао убиство руског предсједника Владимира Путина, навео је портпарол Кремља.

Москва је за напад, који се одиграо у среду ујутру, оптужила Кијев и Вашингтон, што украјински и амерички званичници демантују.

Вагнер најављује да ће напустити Бахмут

Јевгениј Пригожин, оснивач руске паравојне јединице Вагнер, објавио је у петак да ће његови борци напустити град Бахмут у источној Украјини 10. маја због несташице муниције.

У поруци објављеној у прес служби Пригожинове компаније Конкорд, Пригожин се обратио руском предсједнику Владимиру Путину, руском министру одбране Сергеју Шојгуу и начелнику Главног стожера Валерију Герасимову.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана