Пригожин: Москва обећала Вагнеру оружје за наставак акција у Бахмуту

ГС/Агенције
Пригожин: Москва обећала Вагнеру оружје за наставак акција у Бахмуту

МОСКВА, КИЈEВ - Рат у Украјини ушао је у 437. дан. Москва за напад на писца Захара Прилепина криви Украјину и Запад, док је Украјинска безбједносна служба саопштила да не може нити да потврди нити да негира умијешаност у напад на Прилепина. Украјина је протекле ноћи лансирала више од 10 дронова на Крим, укључујући три на луку Севастопољ, изјавио је јутрос губернатор Севастопоља, Михаил Развожајев.

Конашенков: Русија синоћ уништила 22 украјинска дрона изнад Црног мора

Руска војска уништила је 22 украјинска дрона прошле ноћи изнад Црног мора, рекао је данас портпарол руског Министарства спољних послова Игор Конашенков.

-Руске противваздушне јединице откриле су 22 бесплиотне украјинске летjелице изнад Црног мора прошле ноћи. Сви дронови су уништени ракетним системима - рекао је Конашенков, пренiо је ТАСС.

Он је додао да су руски ПВО системи уништили више од 4.000 украјинских дронова од почетка рата у Украјини.

-Укупно 418 авиона, 230 хеликоптера и 4.027 беспилотних летелица уништено је. Такође, уништен је и 421 ракетни систем, 9.024 тенка и остало борбено оружје -, поручио је Конашенков.

Чавушоглу: САД су тражиле од нас да пошаљемо Украјини С-400, одбили смо

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је данас да су Сједињене Америчке Државе тражиле од Анкаре да пошаље своје противваздушне системе С-400 Украјини, али да је Турска то одбила.

-Рекли смо не - рекао је Чавушоглу за "Хабертурк", наводећи да су САД дале различите приједлоге у вези са С-400, а успут је рекао да се ти приједлози тичу турског суверенитета.

Пригожин: Москва обећала Вагнеру оружје за наставак акција у Бахмуту

Оснивач руских паравојних снага Вагнер Јевгениј Пригожин саопштио је да је његовим борцима обећано да ће добити муницију и оружје за наставак даљих акција у Украјини, не прецизирајући да ли то значи да одустаје од најављеног повлачења из Бахмута 10. маја.

Пригожин је саопштио да је добио наређење у којем је борцима Вагнера обећано да ће добити муницију и оружје за наставак даљих акција, а Сергеј Суровикин, заменик команданта руских снага у оквиру специјалне операције, доносиће све одлуке о борбеним дејствима, сарадњи са Министарством одбране Руске Федерације, објављено је на Телеграм каналу Пригожинове прес службе.

-Вечерас смо добили борбено наређење... Обећавају да ће нам дати онолико муниције и оружја колико нам је потребно да наставимо даље акције... Суровикин је одређен за оног који ће доносити све одлуке које се тичу борбених дејстава Вагнера, у сарадњи са Министарством одбране - наводи се у саопштењу, а преноси РИА Новости.

Према ријечима Пригожина, у наредби се наводи да Вагнер може да дјелује у Бахмуту онако како сматра за потребно, преносе Известија.

Пригожин је раније рекао да ће 10. маја повући Вагнерове снаге из Бахмута због недостатка муниције.

Русија: У гранатирању Белгородске области оштећени гасовод и далековод

У украјинском гранатирању Белгородске области у Русији, на граници са Украјином, током ноћи су оштећени гасовод и далековод, као и кућа у селу Сподарјушино, рекао је данас начелник региона Вјачеслав Гладков.

-Најважније је да није било жртава - написао је Гладков на Телеграму.

Белгородска област је једна од неколико области на југозападу Русије гдје су након почетка рата са Украјином на мети била складишта горива и муниције, преноси Ројтерс.

Украјина готово никада јавно не преузима одговорност за нападе унутар Русије и на украјинску територију под руском контролом, али је недавно саопштила да уништава инфраструктуру као припрему за планирани копнени напад, додаје агенција.

Руски писац се добро осјећа послије операције

Руски писац Захар Прилепин на којег је покушан атентат, успјешно је изведен из медикаментозног сна и осјећа се добро, саопштила је прес-секретар писца Јелизавета Кондакова.

-Крепког је духа, колико је могуће у датој ситуацији. Осјећа се добро - додала је она, преноси Тасс.

ИАЕА забринута за безбједност нуклеарке Запорожје

Шеф Међународне агенције за атомску енерију (ИАЕА) Рафаел Гроси упозорио је да је ситуација око нуклеарне централе Запорожје, која је под контролом Русије, постала “потенцијално опасна” пошто су званичници почели да евакуишу људе из оближњих области.

Гроси, директор агенције која ради под окриљем УН, позвао је на усвајање мјера за безбједан рад највеће нуклеарне електране у Европи, док траје евакуација из оближњег града Енерходара.

-Општа ситуација у области у близини нуклеарне електране Запорожје постаје све непредвидљивија и потенцијално опасна - рекао је Гроси на сајту агенције.

Он је додао да је “изузетно забринут због стварних ризика за нуклеарну безбједност и безбједност са којима се електрана суочава”.

-Морамо да дјелујемо сада да бисмо спријечили пријетњу од озбиљне нуклеарне несреће и повезаних посљедица по становништво и животну средину - нагласио је директор ИАЕА.

Гроси је рекао да су, док оперативно особље фабрике остаје на локацији, услови за особље и њихове породице “све напетији”.

Гувернер украјинског региона Запорожје, којег је поставила Русија, рекао је у петак да је наредио евакуацију села у близини линије фронта пошто се гранатирање појачало у тој области посљедњих дана.

СБУ не може да потврди нити да негира умијешаност у експлозију возила Прилепина

Украјинска безбједносна служба (СБУ) саопштила је да не може ни да потврди ни да негира умијешаност у експлозију аутомобила у којој је повријеђен руски писац Захар Прилепин или друге нападе.

-Званично, не можемо ни да потврдимо ни да демантујемо умијешаност СБУ у ову или друге експлозије које се дешавају код окупатора или њихових послушника - речено је из СБУ државној украјинској новинској агенцији Укринформ, преноси Ројтерс.

Аутомобил који је возио Захар Прилепин дигнут је у ваздух у суботу ујутро на аутопуту у Нижњем Новгороду, приликом чега је Прилепин задобио преломе и потрес мозга, а његов возач је погинуо, пренијеле су РИА Новости.

Александар Пермјаков, који је ухапшен након бомбашког напада на аутомобил руског писца, признао је да је дјеловао по наређењу украјинских тајних служби, саопштила је прес служба руског Истражног комитета.

Министарство спољних послова Русије оптужило је Вашингтон и Кијев да су одговорни за, како је наведено, "терористички напад" на писца Захара Прилепина.

Развожајев: Украјина лансирала више од 10 дронова на Крим

Украјина је протекле ноћи лансирала више од 10 дронова на Крим, укључујући три на луку Севастопољ, изјавио је јутрос губернатор Севастопоља, Михаил Развожајев.

Развожајев је написао на Телеграму да су руски системи ПВО одбили све нападе на Севастопољ и да у том граду није причињена штета.

Претходно су руске агенције за спровођење закона саопштиле на Телеграму да није било жртава у серији напада дроновима на Крим.

Украјински званичници написали су на Телеграму да су се експлозије догодиле у Севастопољу и граду Саки, гдје Русија има ваздухопловну базу, као и у неколико других мјеста на Криму, преноси Ројтерс.

Удари на циљеве које држи Русија су се интензивирали у протекле двије седмице, посебно на Криму.

Украјина није потврдила да је учествовала у тим нападима, али је саопштила да је уништавање инфраструктуре припрема за планирани копнени напад, наводи агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана