Пригожин: Контраофанзива Украјине већ почела, активна фаза наредних дана

ГС/Агенције
Пригожин: Контраофанзива Украјине већ почела, активна фаза наредних дана

МОСКВА, КИЈЕВ –Рат у Украјини траје 433. дана. Русија је извела трећу серију ноћних напада на Кијев, док је погођена зграда у Дњепропетровској области, саопштиле су украјинске власти.

Пригожин: Контраофанзива Украјине већ почела, активна фаза наредних дана

Јевгениј Пригожин, вођа приватне руске војне групе Вагнер, изјавио је данас да вјерује да је контраофанзива Украјине већ почела и да његове снаге примјећују појачану активност дуж фронта.

У саопштењу које је његова прес служба објавила на Телеграму, Пригожин је рекао да ће "активна фаза" контраофанзиве почети наредних дана, пренио је Ројтерс.  

Зеленски: Ускоро крећемо у контраофанзиву, очекујемо борбене авионе

Предсједник Украјине Володимир Зеленски најавио је данас да ће Кијев ускоро покренути контраофанзиву против руских снага и поручио да је увјерен да ће Запад послије тога испоручити Украјини модерне борбене авионе.

Зеленски је конференцији за новинаре у Финској, најновијој чланици НАТО-а, у коју је данас допутовао, рекао да је један од разлога што је дошао у ту земљу то што Украјина жели да постане пуноправна чланица те војне алијансе.

Портпарол украјинског предсједника рекао је да ће  данашњиразговори Зеленског са нордијским лидерима у Финској бити усредсређени на јачање војних способности Кијева и тражење конкретних корака како би се Украјина приближила чланству у НАТО. 

Украјински предсједник Володимир Зеленски раније данас је допутовао у Финску, гдје ће, како су саопштиле владе неколико земаља тог региона, са лидерима нордијских земаља разговарати о рату са Русијом и европским односима.

У саопштењу шведске владе се наводи да су теме самита руски рат против Украјине, стална подршка нордијских земаља Украјини, однос Украјине са ЕУ и НАТО и "украјинска иницијатива за праведни мир", преноси Ројтерс.

Зеленски ће се састати са финским предсједником Саулијем Нинистом, као и са премијерима Шведске, Норвешке, Данска и Исланда.

Брефинг Министарства одбране Русије:

- ПВО Русије пресрела је у зони специјалне војне операције навођену авионску бомбу ЈДАМ америчке производње, четири пројектила испаљена из система "хајмарс" и 16 дронова.
- У подручју насељеног мјеста Прогрес у Сумској области уништено је складиште муниције Оружаних снага Украјине.
- У правцу Доњецка украјинске снаге су изгубиле преко 385 војника и плаћеника, један тенк, четири оклопна возила, хаубице Д-20 и Д-30.
- Јуришни одреди воде борбе у западном дијелу Артјомовска.
- У правцу Херсона за дан је ликвидирано до 40 украјинских војника, три возила, хаубица "гијацинт-Б" и самоходна хаубица "акација".
- У правцу Јужно-Доњецк и Запороском правцу украјинске снаге су изгубиле преко 70 војника. У правцу Красног Лимана за дан је ликвидирано преко 50 украјинских војника.
- У правцу Купјанска противник је изгубио до 40 украјинских војника, два оклопна возила, три војна возила, као и хаубицу Д-30.
- Нанијет је пораз јединицама украјинских снага у подручју Стељмаховке у ЛНР и Камјенке у Харковској области.

Европска комисија ће издвојити још 1,5 милијарди евра за производњу муниције за Украјину, наводи се у саопштењу ЕК.

"Заједно са државама-чланицама купићемо још муниције за Украјину – за то издвајамо додатних милијарду евра", наводи се у саопштењу Урсуле фон дер Лајен, шефице извршног тијела ЕУ.

Брисел планира да потроши још 500 милиона на проширење производних погона у Европи.

Украјински предсједник Владимир Зеленски допутовао је у Финску, гдје ће са лидерима нордијских земаља разговарати о сукобу у земљи и европским односима.

Зеленски ће се састати са финским предсједником Саулијем Нинистом, као и са премијерима Шведске, Норвешке, Данске и Исланда.

Италијанска влада не располаже конкретним информацијама о „мирној мисији" Ватикана

Италијанска влада не располаже конкретним информацијама о „мирној мисији" Ватикана, о којој је раније говорио папа Фрањо, саопћио је италијански министар вањских послова Антонио Тајани.

„Мирну мисију" је објавио папа Фрањо, они сами морају да кажу шта раде. Још није јасно какви контакти постоје између ватиканске дипломације и руске и украјинске дипломације. Ми, као италијанска влада, нисмо имали конкретних информација, али се знало да и Ватикан ради на овом аспекту (рјешењу кризе у Украјини)", рекао је министар телевизији Раи 3.

Тајани је додао да сматра „позитивном сваку иницијативу у корист мира".

Оружане снаге Украјине распоредиле су до 4 хиљаде војника на границе Придњестровља да припреме провокације

Оружане снаге Украјине распоредиле су до 4 хиљаде војника на границе Придњестровља да припреме провокације, саопштио је извор РТ.

Оружана провокација може се одржати од 9. до 15. маја. Сврха: скренути пажњу руских трупа и заузети складиште муниције у селу Колбасна - највеће складиште совјетског оружја у Еуропи.

Од почетка марта, у Одеској области, локалне власти су почеле да продају хангаре за пољопривредне производе украјинским трупама за складиштење технике и људства.

Совјетска технологија остаје окосница система противваздушне одбране Украјине

Совјетска технологија остаје окосница система противваздушне одбране Украјине, представник команде Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат.

„Стари совјетски модели опреме и данас и даље остају, у ствари, главна сила која се бори против авијације", рекао је он телевизији Рада.

С тим у вези, Украјину је потребно снабдјети западним системима ПВО, нагласио је Игнат.

Авијација групе „Југ", Оружаних снага Русије уништила је у подручју Авдејевке резерве 110. посебне механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, рекао је портпарол групе Вадим Астафјев.

Поред тога, као резултат контрабатеријске борбе, артиљерија групе на Маринском правцу уништила је непријатељску артиљеријску посаду и хаубицу 120 мм Д-30.

Тасс: Дрон изазвао пожар у складишту нафтних деривата у Краснодарској области

Складиште са нафтним дериватима у селу Волна у округу Темрјук на Краснодарској области на југу Русије запалило се након удара дрона, јавља ТАСС позивајући се на изворе из хитних служби.

-Пожар у складишту са нафтним дериватима на територији предузећа „Таманефтегаз” догодио се као посљедица пада дрона -рекао је саговорник агенције.

Према посљедњим информацијама, пожар је захватио скоро 1.250 квадратних метара.

Претходно је начелник Краснодарске области, Вењамин Кондратјев, саопштио да се у округу Темрјук у тој области запалило складиште са нафтним дериватима, пренијеле су РИА Новости.

Кондратјев је написао на Телеграму да, према прелиминарним информацијама, нема жртава, ни повријеђених.

За становнике села Волна нема опасности, рекао је Кондратјев, наводећи да узрок пожара није познат.

Украјинске власти: Нова серија напада Русије на Кијев и околину

 Русија је извела трећу серију ноћних напада на Кијев, саопштиле су власти главног града Украјине, наводећи да је противваздушна одбрана оборила све дронове који су испаљени ка Кијеву.

Како је саопштила Команда ваздушних снага Украјине, уништен је 21 од 26 дронова "шахид" иранске производње које је лансирала Русија, али је један погодио зграду у Дњепропетровској области.

Још нема извјештаја о могућим жртвама или материјалној штети, преноси Ројтерс.

Сирене за ваздушни напад су се оглашавале у Кијеву и околним регионима неколико сати током ноћи.

Русија је протекле недјеље појачала нападе на Украјину уочи очкиване украјинске контраофанзиве, шаљући скоро сваке ноћи пројектиле на Кијев и друге области.

Русија: У Брјанској области због експлозије из шина искочила локомотива и вагони

Начелник Брјанске области на западу Русије на граници са Украјином, Александар Богомаз, изјавио је да је неидентификована експлозивна направа експлодирала у рејону железничке станице Снежетскаја у тој области, а да није било погинулих.

Богомаз је написао на Телеграму у уторак да је због експлозије из шина искочила локомотива и неколико вагона теретног воза.

Руске жеqезнице су претходно саопштиле да је у Брјанској области, на деоници Снежетскаја – Бела Берега, због инцидента искочила из шина локомотива и око 20 вагона теретног воза.

Жеqезница је навела да нема жртава, као ни пожара, пренио је Интерфакс.

Богомаз је претходно у понедєељак потврдио да је на прузи у Брјанској области дошло до још једне експлозије, услед чега је локомотива теретног воза искочила са шина.

Ни у тој експлозији није било жртава, јавио је Интерфакс.

Зеленски: Цурење повјерљивих информација није корисно за репутацију САД

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да цурење повјерљивих информација Пентагона "није од користи" за репутацију САД, али да ипак цијени подршку Вашингтона Кијеву.

Зеленски је рекао за Вашингтон пост да га Бијела кућа није контактирала поводом цурења строго повјерљивих америчких обавјештајних докумената прошлог мјесеца.

На питање да ли је повјерење између САД и Украјине нарушено због цурења информација из Пентагона, што је показало да је Вашингтон наводно шпијунирао високе украјинске званичнике, укључујући и њега лично, Зеленски је истакао да то није вриједно нарушавања подршке САД Кијеву, пренио је Гардијан.

Зеленски је нагласио да је цурење повјерљивих информација нанијело штету Украјини јер је Русија унапријед добила поједина обавјештења.

Амерички војни гардиста оптужен је за дистрибуцију повјерљивих докумената који су се прошлог мјесеца прво појавили на Дискорду, платформи друштвених медија.

 Поједини тајни досијеи из фебруара сугеришу да украјинска противваздушна одбрана ризикује да остане без пројектила и муниције из совјетске ере у року од неколико седмица.

 Украјински министар одбране, Алексиј Резников, рекао је 12. априла да је цурење података из Пентагона садржало мјешавину истинитих и лажних информација о украјинској војсци и да је то умањило негативан утицај.

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао је за CNN да је амерички министар одбране Лојд Остин разговарао са бројним савезницима, укључујући Резникова, у вези са питањем цурења повjерљивих докумената.

НАТО: Руски авион прекршио правила ваздушне безбједности изнад сјеверног Атлантика

Ваздушна команда НАТО-а саопштила је да је подигла своје авионе јер је уочила патролни авион руске морнарице за који тврди да је прекршио правила ваздушне безбједности изнад сјеверног Атлантика.

Додаје се да су подигнути авиони из Велике Британије и Норвешке.

-Руска летјелица није летјела у складу са међународним правилима о ваздушној безбједности и могла би да представља опасност за друге летјелице у региону - саопштили су из НАТО-а на Твитеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана