Преживјели из Хирошиме: Споразум о парку мира са Перл Харбором је "увреда"

Танјуг
Foto: Анадолија

ХИРОШИМА- Представници преживјелих нуклеарног бомбардовања Хирошиме назвали су данас увредом споразум о сестринском парку, који су раније потписали амбасадор САД у Јапану Рам Емануел и градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи.

У оквиру уређивања паркова у Хирошими и Перл Харбору, два парка ће промовисати размјену искустава у обнављању историјских структура и пејзажа, као и најбоље праксе у образовању младих и менаџменту туризма, саопштила је амбасада, пренио је АП.

Међутим, представници "хибакуше", оних који су преживјели америчко бомбардовање Хирошиме и Нагасакија, осудили су споразум као неприкладан, тврдећи да је напад на Перл Харбор био усмјерен на поморску базу, док је приликом бомбардовања Хирошиме неселективно убијен велики број цивила, пише Гардијан.

Харуко Моритаки, жртва атомске бомбе и савјетница Удружења за укидање нуклеарног оружја, рекла је да је споразум "увреда" за преживјеле.

"Историјска позадина два парка ће заувијек бити другачија", рекла је она.

Неколико група је писало градској влади Хирошиме, тражећи од Мацуија да не потпише споразум, рекавши да два напада "нису нешто што треба да опростимо једни другима".

"У питању су историјске лекције из којих треба учити и никада их не поновити", наводи се.

Више од 2.300 америчких војника убијено је у изненадном нападу Јапана на Перл Харбор 7. децембра 1941. године, што је догађај који је Америку увео у рат на Пацифику.

 Са друге стране, око 80.000 људи је одмах погинуло у бомбардовању Хирошиме 6. августа 1945. године, док је број жртава порастао на 140.000 до краја године.

Још 70.000 људи умрло је у Нагасакију 9. августа, шест дана прије предаје Јапана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана