Преживио атентат: Ко је највjероватнији насљедник Ханијеа

Танјуг
Преживио атентат: Ко је највjероватнији насљедник Ханијеа

ГАЗА- Калед Мешал, највјероватнији насљедник убијеног лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, постао је свјетски познат 1997. након што су израелски агенти покушали да га убију испред његове канцеларије у Аману убризгавши му отров.

Мешал (68) је постао политички лидер Хамаса у егзилу годину дана прије него што је Израел покушао да га елиминише, а та позиција му је омогућила да представља палестинску исламистичку групу на састанцима широм свијета, преноси Ројтерс.

Извори Хамаса очекују да ће он замијенити Ханијеа који је убијен данас у Техерану, а Иран и палестинска група зарекли су се да ће се осветити за његово убиство.

Мешалови односи са Ираном обиљежени су тензијама због његове подршке коју је у прошлости пружио побуни коју су предводили сунити против сиријског предсједника Башара ал Асада, наводи Ројтерс.

Израел је убио или покушао да убије неколико лидера и оперативаца Хамаса од оснивања те групе 1987. током прве палестинске побуне против окупације Западне обале и Газе.

Мешал је централна фигура на врху Хамаса од краја 90-их година прошлог вијека, иако је углавном дјеловао из релативно безбједног егзила док је Израел припремао атентате на друге истакнуте личности Хамаса у Гази

Као и други лидери Хамаса, и он се борио са дилемом да ли да усвоји прагматичнији приступ Израелу у потрази за палестинском државношћу, наводи Ројтерс.

Мешал је одбацио идеју трајног мировног споразума са Израелом, али је навео да би Хамас могао прихватити палестинску државу на Западној Обали, у Појасу Газе и Источном Јерусалиму као привремено рјешење у замјену за дугорочно примирје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана