Претварање Хитлерове куће у полицијску станицу наишло на оштре критике

Танјуг
Претварање Хитлерове куће у полицијску станицу наишло на оштре критике

БЕЧ – Планирано коришћење родног мјеста Адолфа Хитлера као полицијске станице наишло је на оштре критике након што је пронађен новински документ у коме је наведено да је нацистички вођа желио да зграда у граду Браунау на Ину у Аустрији има "административну намјену".

Редитељ документарних филмова Гинтер Швајгер рекао је да садашњи планови одговарају жељама диктатора.

-То је управо оно што је Хитлер желио - рекао је Швајгер, цитирајући новински чланак од 10. маја 1939. године.

У  документарном филму, који ће од 1. септембра бити приказан у 30 аустријских биоскопа, становници Браунауа износе своја мишљења и утиске, а између осталог и о томе како се суочавају са погрдним реакцијама када у разговору са другима помињу родни град.

-Оцрњивање ове општине као „нацистичког града“ је згодно јер се чини да растерећује остатак Аустрије. Прави страх је да се бавимо сопственом породичном историјом. Већина људи у Аустрији потиче од починилаца, сљедбеника и толератора нацистичког режима. Тишина је ту и данас - рекао је редитељ.  

У дневном листу "Neue Varte Inn" објављено је да је Хитлер наводно желио да види канцеларије окружне управе на тој локацији, а текст је током истраживања Швајгеровог документарног филма "Ко се боји Браунауа?" пронашао историчар Флоријан Котанко.

- Иронија историје је да се воља Адолфа Хитлера сада на известан начин испуњава -сматра Котанко, преноси Зидојче цајтунг.

Историчар Оливер Ратколб, члан комисије која се бави Хитлеровим родним мјестом, рекао је за „Кронен цајтунг” да је поређење потпуно погрешно, пошто полиција данас делује на демократским и уставним основама.

-Пошто је то само новински извјештај, није доказано да је ова наводна Хитлерова изјава заиста постојала - додао је. 

Министарство унутрашњих послова је навело да Аустрија није једина, јер је, на примјер, некадашњи Хитлеров стан на Принценрегентенплацу у Минхену такође био дом разних баварских полицијских управа од 1949. године.

Аустријска влада је данас саопштила да ће 2. октобра почети радови на адаптацији куће у којој је рођен Адолф Хитлер (20. априла 1889. године) у полицијску станицу. Очекује се да ће објекат бити завршен 2026. године. Цијена радова је процењена на 20 милиона евра, док је првобитна процјена била пет милиона.

Претходно је објављено да ће у згради у граду Браунау бити смјештена полицијска станица и центар за обуку о људским правима.

Аустријска влада је одлучила да овај објекат не претвара у музеј, страхујући да би могао постати мјесто ходочашћа неонациста. Одбачен је и сценарио рушења, како не би био протумачен као покушај брисања мрачне прошлости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана