Пресудне борбе за Бахмут, битка се води за сваку улицу

ГС/Агенције
Foto: Илустрација

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална операција руске војске у Украјини, 374. дан. Настављају се борбе за Артјомовск. Украјинске снаге гранатирају више мjеста у ДНР.

У Украјини се воде пресудне борбе за Бахмут , кључни град на истоку Украјине. Руске снаге опколиле су га са свих страна. Прилазни путеви и мостови су разорени и битка се води за сваку улицу. 

Командант украјинске јединице потврдио је да им је наређено да се одмах повуку из Бахмута. Окршаја има дуж цијеле линије фронта. Украјинска војска је поново гађала Доњецк и Луганск.

Бахмут је скоро уништен и готово да нема ниједне зграде која је остала нетакнута. У току је интензивно гранатирање путева који воде западно од Бахмута, како би се блокирао приступ украјинским снагама у и из града.

На прилазима Бахмуту, стратешки важном граду преко кога се украјинске трупе на истоку земље снабдијевају залихама, дигнути су у ваздух готово сви мостови. Кијев тврди - срушили су их Руси, Москва оптужује украјинске снаге.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је инспекцију руске групације трупа Исток на подручју јужног Доњецка у зони „специјалне војне операције“,. Шојгу је захвалио војницима на пожртвованости и херојству и уручио им државна признања .

- Награде су заслужене. Борите се достојанствено. Предстоји још много посла. Искрено се надам да ћете наставити да вјерно служите нашој земљи. Желим вам срећу и успјех и наравно да се живи вратите кући - поручио је Шојгу.

Њемачки произвођач оружја „Рајнметал“ преговара са Кијевом о отварању фабрике тенкова на тлу Украјине. Коштала би 200 милиона евра и производила би 400 тенкова годишње.

Ако до тога дође, изградњу фабрике тенкова у Украјини, обиљежићемо почасном паљбом“калибара“ поручују из Москве.

- Ако Фриц стварно одлучи да гради, иако су они прагматични људи, чекамо са нестрпљењем. Такав догађај ће бити обиљежен како доликује – почасном паљбом „калибара“ и других пиротехничких средстава - истакао је Дмитриј Медведев замјеник предсједника Савјета безбједности Русије.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је рекао да ће се отворити канцеларија Међународног кривичног суда.То је најавила и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко каже да Русија није основни узрок сукоба који траје већ годину дана. Каже потребно је вратити се мало уназад када су ускојени споразуме из Минска.

- Али баш као што су учесници сукоба – бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел и бивши предсједник Француске Франсоа Оланд – недавно рекли, дошли су у Минск и погурали Русију и Украјину да потпишу овај споразум само да би купили вријеме за Украјину. Маске су скинуте, а карте су положене на сто. То је узрок. Желим још једном да истакнем да се сада јасно показало ко је хтио овај рат и ко га је започео - каже Лукашенко.

Управо на тај догађај и државни преврат у Украјини 2014. године и утицај емеричке политичке елите указао је и амерички професор економије Џефри Сакс. Искористивши ситуацију, Вашингтон је дјеловао активно и директно –платио је огромну своту новца онима који су руководили Мајданом и спонзорисао је тај преврат, истакао је Сакс.

Украјинска криза је, каже Сакс, посљедица напетости у односима Вашингтона и Москве у посљедњих 25 година.

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у четири области у Украјини: Сумској, Полтавској, Кировоградској и Черкаској области Украјине, показују подаци онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.

 

Курска област ће добити додатне снаге и средства Министарства одбране Русије ради безбједности становника региона, саопштио је губернатор те области Роман Старовојт на Телеграм каналу.

Он је додао да ће посебна пажња бити посвећена пограничним регионима.

Старовојт је данас одржао седницу оперативног штаба за реализацију средњег нивоа реаговања, на којој су учествовали представници безбедносних ресора Курске области и федералних органа власти.

Украјински медији извјестили су о експлозијама у дијелу Запорожја који контролише Кијев, услијед чега је дошло до нестанка струје. Поред тога и осам области у Украјини проглашена је узбуна за ваздушну опасност.

Према подацима онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталну трансформацију, узбуна је проглашена у неколико области, укључујући Черкаску, Полтавску, Сумску, Кировоградску, Одеску, Николајевску, Дњепропетровску и Харковску.

Најважније из брифинга руске војске:

- У правцу Красног Лимана непријатељ је изгубио скоро 150 војника;

- У правцу Купјанска, руске снаге ликвидирале су преко 90 украјинских војника;

- На подручју јужног Доњецка и Запорожја, непријатељ је изгубио скоро 80 припадника;

- У правцу Доњецка ликвидирано је или рањено скоро 490 украјинских војника, а уништен је и један артиљеријски систем М777 америчке производње;

- У ДНР је уништен радар за навођење ракета ПВО система „С-300“, а у ДНР, Дњепропетровској и Запорошкој области оборена су три украјинска хеликоптера Ми-8;

- У правцу Херсона ликвидирано је преко 70 украјинских војника и артиљеријски систем М777 америчке производње,

- Током претходног дана оборено је 12 пројектила „хајмарс“, а уништено је и 11 дронова у Харковској, Херсонској области, ЛНР и ДНР.

Два погранична села у Глушковском региону у Курској области Русије били су мета гранатирања украјинских снага, саопштио је на Телеграм каналу губернатор Роман Старовојт.

„Услијед гранатирања које су извеле украјинске снаге на територији Глушковског региона прекинуто је снабдевање струјом села Краснооктајбрски и Волфино. Повређених нема, а службе за ремонт почеле су отклањање оштећења“, наводи се у саопштењу.

Бивши главни тужилац Украјине Јуриј Луценко, сада оператер за дронове у Артјомовску, изјавио је да је добио наређење за напуштање града.

„Јуче сам добио лично наређење да иступим из јединице у Бахмуту (украјински назив за град) и да наставим службу у територијалној одбрани. Јединица у којој сам био 110 дана и ноћи би о на служби такође је пребачена у другом правцу“, написао је Луценко на друштвеним мрежама.

Начелник руског Генералштаба Валериј Герасимов и министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу обишао командни пункт руске војске у зони специјалне операције 

 

Украјинци оптужују Запад за подривање јавне подршке Кијеву због одржавања антиратних митинга, написао је на Твитеру колумниста портала „Греј зон“ Макс Блументал

„Размажени бандеровци који су искамчили десетине милијарде долара од америчких пореских обвезника за подршку свог корумпираног империјалног вазалског режима, оптужују нас да ћемо ‘угрозити јавну подршку Украјини’ одржавањем антиратних скупова у Вашингтону и Берлину“, иронично је прокоментарисао новинар.

Издање „Кијев индепендент“ је на својој страници на Твитеру објавило материјал у ком се говори да акције против војне подршке Кијеву „иду Русији на руку“.

Амерички предсједник Џозеф Бајден и њемачки канцелар Олаф Шолц су на састанку у Вашингтону разговарали о пружању војне, економске и хуманитарне помоћи Кијеву.

Поред тога, потврдили су спремност за увођење ограничења Русији „онолико, колико буде потребно“, саопштила је Бијела кућа.

Војни експерт Андреј Марочко рекао је за Спутњик да се ново упориште украјинских снага налази сјеверозападно од Артјомовска.

„Код насеља Мињковка откривени су ровови и упоришта противника. Ту се налази и оклопна техника и артиљеријско оружје. Украјинских снага раније није било на том подручју“, додао је он.

Оснивач „Вагнера“ Евгениј Пригожин рекао је јуче да је град практично опкољен.

У четири области Украјине проглашена је ваздушна опасност - Кировоградској, Полтавској, Дњепропетровској и Николајевској, као на дијеловима територије ДНР и Запорошке области под контролом Кијева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана