Преокрет у Француској?

Агенције
Foto: Aгенције

Макрон је замолио странке које су привржене "републиканским институцијама, владавини права, парламентарним нормама, европској оријентацији и одбрани француске независности" да постигну компромис.

Предсједник Француске Емануел Макрон рекао је данас да ће сачекати да политичке странке у земљи формирају "републиканску" већину у националној скупштини, па ће тек онда донијети одлуку о новом премијеру, с обзиром да ниједна странка није освојила већину на прошлонедјељним парламентарним изборима.

Макронов коментар садржан је у писму које је објавило неколико француских медија док лидери разних странака покушавају да пројектују себе као једино рјешење за тренутна политичка превирања након избора који никоме нису дали одговарајућу предност.

- Нико није побиједио, закључио је Макрон у писму. 

- Ниједна политичка снага није самостално освојила довољну већину гласова, па су сви блокови и коалиције које су произвели ови избори - у мањини.

Макрон је замолио странке које су привржене "републиканским институцијама, владавини права, парламентарним нормама, европској оријентацији и одбрани француске независности" да постигну компромис.

- У свјетлу ових принципа ја ћу одлучити о именовању премијера. Све дотле, тренутна влада ће наставити да поступа у складу са својим одговорностима и руководиће рјешавањем текућих питања, написао је Макрон, који је изазвао шок у земљи расписавши ванредне изборе због тријумфа десничарског Националног окупљања и пораза своје коалиције на изборима за Европски парламент.

У првом кругу парламентарних избора, на првом мјесту по броју гласова било је Национално окупљање.

У другом кругу избора, тактичким повлачењем кандидата, предсједникова центристичка алијанса и љевичарска коалиција Нови народни фронт спријечили су побједу Националног окупљања, па је на прво мјесто избио Нови народни фронт, центристи су завршили на другом а Национално окупљање на трећем мјесту. На четвртом мјесту су конзервативни Де Голови Републиканци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана