Преминуо Теодор Качињски, познат по серији бомбашких напада на научнике

Танјуг
Преминуо Теодор Качињски, познат по серији бомбашких напада на научнике

ВАШИНГТОН - Теодор Тед Качињски, осуђен на доживотни затвор због серије бомбашких напада на научнике, преминуо је у 81. години у америчком федералном затвору, рекао је данас портпарол Бироа за затворе Кристи Бреширс.

Бреширс је изјавила за АП да је Качињски пронађен мртав око 8.00 сати јутрос у федералном затвору у америчкој држави Сјеверној Каролини, као и да узрок смрти није још познат. 

Качињски је пребачен у федералну затворску медицинску установу у Сјеверној Каролини након што је двије деценије провео у федералном затвору Супермакс у америчкој држави Колорадо због серије бомбашких напада који су били усмјерени на научнике.  

Качињски је служио доживотну казну затвора без могућности условног отпуштања након хапшења 1996. године у колиби у којој је живио у америчкој држави Монтани. 

Он се изјаснио кривим за постављање 16 експлозија у којима су три особе погинуле, а 23 повријеђене у различитим дијеловима САД између 1978. и 1995. године, подсјећа америчка агенција.  

Качињски је био математичар школован на Харварду, а повукао се у колибу у пустињи Монтане и током 17 година организовао је бомбашке нападе на научнике.  

Годинама прије напада 11. септембра 2001. бомбе Качињског кућне израде промијениле су начин на који су Американци слали пакете и укрцавали се у авионе, чак су практично зауставиле ваздушни саобраћај на Западној обали у јулу 1995. године. 

Качињски је приморао Вашингтон пост да у септембру 1995. године донесе одлуку да објави његов манифест од 35.000 ријечи под називом „Индустријско друштво и његова будућност“, у којем је тврдио да модерно друштво и технологија доводе до осјећаја немоћи и отуђености. 

Вашингтон пост је штампао манифест на наговор федералних власти, након што је бомбаш рекао да ће одустати од тероризма уколико објаве његов манифест.
 

Брат Качињског, Давид, и његова жена, Линда Патрик, препознали су тон расправе и дојавили Федералном истражном бироу (ФБИ), који је годинама трагао за бомбашем. 

Власти су у априлу 1996. године пронашле Качињског, који је изгледао као пустињак са дугом брадом и косом, у колиби од шперплоче и цераде величине три са четири метра у близини Линколна у Монтани у којој су пронашле састојке за експлозив и две готове бомбе. 

Психијатар који је испитивао Качињског у затвору поставио је дијагнозу да је он параноидни шизофреник. 

Качињски се опирао идеји да се на њега гледа као на ментално оболелог и када су његови адвокати покушали да изнесу одбрану позивајући се на његово лудило, покушао је да их отпусти. 

 Када то није успјело, покушао је да се објеси доњим вешом. 

Качињски је на крају признао кривицу радије него да допусти тиму одбране да настави да се позива на његово лудило. 

Качињски је прескочио два разреда да би похађао Харвард са 16 година и објавио је радове у престижним математичким часописима.  

ФБИ га је назвао „Унабомбер“ јер су његове прве мете били универзитети и авио компаније.  

Тед Качињски рођен је 22. маја 1942. у Чикагу, као син друге генерације пољских католика.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана